2011. január 3., hétfő

Ágyúval verébre

Nem szeretem a trágár beszédet, a közönségességet. De... (És itt most megspórolom azt a kört, hogy pl. ki mindenki melyik verse elé lehetne(?) kitenni a figyelmeztetést.) Nem kedvelem a rapet. (Az adott előadó, az adott szám értékét sem tudom megítélni.) Még sosem hallgattam a Tilos Rádiót.

De nevetségesnek tartom ezt az egész cirkuszt.
– Valakinek az a munkája(?), hogy figyeli és feljegyzi, hogy pl. a Tilos Rádióban 2010. szeptember 2-án 17 óra 53-kor leadtak egy amerikai angol szlengben énekelt számot, amely alkalmas a 16 év alattiak szellemi, erkölcsi fejlődésének káros befolyásolására.
– A hatósági ellenőrzés megállapításaiban összefoglalják az előadó pályafutását, megvizsgálják a 2000 és 2009 között letett nyelvvizsgák számát, angolból külön az alap-, közép- és felsőfokra bontva. Ez az érvelés része.

Vajon a hatósági ellenőröknek van fogalmuk arról, hogy egy nyelvvizsgán milyen nehézségű szöveget, hányszor hallgat meg egy vizsgázó? Hány 16 év alattinak van felsőfokú nyelvvizsgája? Felsőfokkal biztosan értik-e a szlenget?

Hogy mi van? Ágyúval verébre...

Aztán jön a közlemény: munkaszüneti napon is dolgoznak, de nem akarnak érteni semmit.

Két megjegyzés:
– Kíváncsi lennék, hogy hányszor folyt hatósági vizsgálat a közszolgálati tévécsatornáknál: az esti mesére váró gyerekek hányszor látnak filmelőzetesként szellemi, erkölcsi fejlődésüket károsan befolyásoló gyilkossági és szexjelenetet, mert a csatornák nem tartják be a kezdési időpontot (pont a mese előtt kell filmelőzetest adni?). Ott kisgyerekek ülnek, a filmek szinkronizálva vannak.
– Egy publicisztikában lehet ironizálni, blogon is, kommentben is, itt a magánember beszél. De egy ható
ság szereptévesztésben van, ha ironizál. Nem azért fizetjük közpénzből, hogy érzékenykedjen (és/vagy kioktasson).

4 megjegyzés:

  1. Teljesen nyilvánvaló, hogy valakiknek EZ A A MUNKÁJUK. Gondolom a Tiloson, a klub Rádión és a többi rebellis médián 5-ször annyi munkatárs "fülel", mint a baráti jobber médián összesen. Siralmas, hogy itt tartunk 2011-ben...egyszerüen nincs rá jobb szó....siralmas !!

    VálaszTörlés
  2. Egy rádió szerkesztőt interjúvoltak meg ez ügyben, aki azt mondta, hogy akkor nekiállnak a számok szövegét is figyelni. Nos, biztosan lesz/van erre pénz egy rádióadónál? Valószínűleg nincs. Tehát marad az öncenzúra, az inkább ne. Áldozatul eshet az összes kissé újabb francia, olasz, spanyol nyelvű szám (mert nem beszélnek, vagy kevésbé ezeken a nyelveken a szerkesztők), a rock/metál klasszikusok egy része (Guns'n Roses például), akár magyarul is (LGT-Ringasd el magad-mint extrém példa). Hogy miből, mikor lesz ügy, az meg egy néhány hivatalnok ízlésétől függ.
    Azóta az ügynek további fejleményei vannak. Kiderült, hogy a hatóság se naprakész.
    Szerintem inkább nevetséges a ténykedésük, mint értékteremtő.

    VálaszTörlés
  3. Az egész csak figyelemelterelés és médiatörvény önigazolás. Még sok ilyen lesz. Kár, hogy én már nem veszem be.

    VálaszTörlés
  4. Mai Népszabadság, Uj Péter....vagy www.nol.hu-n...

    ''...minek következtében a rapper angol felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező kiskorúak erkölcsi, szellemi és pszichikai fejlődésére hátrányos hatású dalát ötvenszer annyian hallgatták meg két nap alatt, mint előtte összesen.''

    VálaszTörlés