2011. január 19., szerda

Zűrzavar


Életemből 10 év Balassagyarmathoz kapcsolódik. Pontosan tudom, hogy a város melyik pontján található ez a szobor, tudom, hol van Madách emléktáblája, hogy mi köze a költőnek a városhoz... Ismerem gyarmati képzőművészek, Farkas András és Réti Zoltán Tragédia-illusztrációit, tudom, mennyit kutatta Kovalcsik András a drámai költemény korai kiadásait... Többször jártam Madách csesztvei kúriájában... Tudom, hol volt az a híd, amelyiken keresztül a költő szülőfalumba kocsizott (ha ma jönne, elhaladna a házunk előtt), tudom, hol az az udvarház, amelyikben Veres Gyula lakott, akinek a gyámságára bízta a gyerekeit... Az egyetemen egy teljes szemesztert hallgattam Kovács Kálmán feledhetetlen előadásait a Tragédiáról...

Olvasom a hírt a Madáchról elnevezett díj idei kitüntetettjeiről...

Balassagyarmatról 23 és fél éve elköltöztem, de személyesen ismerem a megyei önkormányzat illetékes bizottságának elnökét és egyik külsős tagját, aki egykori tanítványom, s ma Balassagyarmat alpolgármestere. Személyesen ismerem a város polgármesterét is.

Ezt olvasom a megyei önkormányzat honlapján:

"4. A Nógrád Megye Madách Imre Díja odaítélésével kapcsolatosan [az adott bizottság] előzetes véleményt ad a közgyűlés elnökének."

"(1) Nógrád Megye Madách Imre Díja adományozható egyéneknek és közösségeknek a tudomány, az irodalom, a művészetek és a közművelődés terén végzett kiemelkedő tevékenységért; külföldiek számára a Madách életmű gondozásáért, fordításáért, kutatásáért.
(2) Az átadás ideje: minden évben Madách Imre születése napja (január 21.) alkalmából Balassagyarmaton rendezett ünnepség keretében."

Nem tudom, ismerőseim miként szavaztak, nem tudom, hogy gondolkodnak, milyen emberek lettek... De ha január 21-én ott lesznek az átadó ünnepségen, semmit sem értettek meg Madáchból. A halottak nem tiltakoznak. Az életben iszonyú a zűrzavar.


(A Madách-szobor fotója innen. )


Update 01.20.

Becsó Zsolt az MTI-nek kifejtette: a döntést már egy hónapja meghozták, az azóta publikus, ezért olcsó népszerűséghajhászásnak tartja, hogy az ellenzéki képviselők most csinálnak belőle "patáliát". Mindenesetre - tette hozzá - örömmel üdvözli, hogy egymásra talált az MSZP és a Jobbik. A két pártra utalva azt mondta: "Lucifer szavaival élve, nem adhatnak mást, csak mi lényegük".

Szegény politikusok: békaperspektívából az egész világ mocsárnak látszik.


5 megjegyzés:

  1. Mélységesen szégyellem magam amiatt, hogy olyan közszereplő, aki bármilyen tömeggyilkosságot nem hogy elutasít, hanem helyesel - sőt, kevesel! - díjat érdemel ma, Magyarországon. Kiközösítés helyett.
    becketman

    VálaszTörlés
  2. Ha egy bayernek bármilyen díj odaítélhető, ha neki van pofája átvenni, és az átadóknak van pofája átadni egy MADÁCH-díjat, majd jópofizni, kezet fogni (?!) vele, beletaposnak a magyar irodalomba is.
    Lassan itt az idő, hogy aki még normálisnak gondolja magát, kezdjen csomagolni, vagy majd csomag nélkül mehet a Gulágra...

    VálaszTörlés
  3. Névtelen január 20. 20:20

    Te itt egyetlen habzó szájú, őrjöngő bejegyzést sem olvastál. Ezért nem gondolom, hogy itt kellene díszelegnie ismerős stílusú fröcsögésednek. Bejegyzésed törlöm.

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  5. Úgy látom, ideges te vagy. Meg primitív.

    VálaszTörlés