2011. január 20., csütörtök

Archiválok (3.)

Az egyik karácsonyi könyv Heller Ágnes New York-nosztalgiája. A nevét egyetemista koromban hallottam először, tudszocon (igen, akkoriban volt ilyen tárgy) emlegette a fiatal tanárnő, elismerően. Ez néhány évvel a '73-as filozófusper után volt. Úgy látszik, nincs új a nap alatt.


"Mindig az üldözött áll ki az eszméiért, nem az üldöző."

"Ez tényleg nem Fehéroroszország, ahol az újságírókat agyonlövik. Itt legfeljebb kussoltatják őket. És nem is Irán, ahol filozófusokat börtönbe vágnak. Itt csak módszeresen lejáratják, a hitelüktől, szavahihetőségüktől, erkölcsi integritásuktól
fosztják meg őket."

"A támadásnak erre a fajtájára nem lehet felkészülni, mert demokráciában az emberek arra vannak beállítva, hogy demokrácia van."

"Az intellektualitást negatív jelenségként olyanok szokták említeni, akiknek problémájuk van ezzel a fogalommal. Pozitív, szabadon használható értékként az nem tudja elképzelni, aki képtelen tisztázni a benne egyszerre fellépő, nagyobb- és kisebbrendűségi érzéseket."

"Tiltakozunk a jelentős magyar filozófusok ellen indult, alpári hangvételű sajtótámadások miatt! A ténybeli valótlanságoktól és tévedésektől hemzsegő, prekoncepciózus szövegek közlése olyan súlyos károkat okoz a magyar kultúrában, amelyek miatt erkölcsi kötelességünk ilyen módon is kifejezni megdöbbenésünket."

3 megjegyzés:

  1. "Példaként több százezres szállodaszámlákat, párizsi vonatjegyet, valamint milliós adatbázis-fejlesztést, illetve szoftver- és hardver-szaktanácsadást említett."

    tudnak élni ezek a filozófusok nem mondom... már csak egy 160 ezer dolláros Château Lafite hiányzik és meg van minden: bor, utazás, Franciaország...

    "A Vajda Mihály vezette projektnek 'Az európai szellem és a totalitarizmus' című pályázatra vissza nem térítendő támogatásként 90 millió forintot biztosítottak, a Heller Ágnes vezette munkának az "Alaptalan alap: A tradíció folytonosságának és az életmű egységének kérdése Nietzsche, Lukács és Heidegger munkásságában" című pályázatra pedig 53,9 millió forint volt a vissza nem térítendő támogatás összege"

    a BME-n ennek a töredékéért műholdat építenek (Masat-1) 20 diák önszorgalomból ingyen és ebben már benne van a fellövés költsége is, furcsamód a magyar állam ennek a projektnek a finanszírozásánál nem volt ilyen bőkezű, de ha egy 200 oldalas tanulmányra kell, akkor mehet a lóvé...

    és látva az állami cégeknél folyó pénzosztogatásokat, BKV-s pénztalicskázókat, Hagyókat, nokiás-dobozokat, Sukurózókat őszintén nem tudom elhinni, hogy nem az MTA az n+1 -edik állami pénzkifizető hely...

    És ezt minden politikai indíttatás nélkül írom, mint egy adózó állampolgár.

    VálaszTörlés
  2. ...és látva az esztergomi pereskedésre, elúszó mélygarázsra, megalomán szállodákra, bosszúvágy kielégítésére, valamint urambátyám vállalkozásoknak átjátszott pénzeket őszintén nem tudom elhinni, hogy a korábbi Meggyes-vezette önkormányzat nem az n+1. közpénzeket elherdáló, hűtlenül kezelő hely.

    És ezt minden politikai indíttatás nélkül írom, mint egy adózó állampolgár.

    VálaszTörlés
  3. Jellemző. Nem azért írtam, mintha a FIDESZ különb lenne, jellemző az is hogy valakik rögtön politikai színezetet látnak a hozzászólásomban. Így soha nem lesz vége a sárdobálásnak, ha rögtön jön ez a "de a másik is lop", ráadásul némi gúnyt is látok a kommentben.

    Valóban, egyetértek azzal hogy Esztergomot szétlopta a fidesz, remélhetően börtönben végzi mindegyik, de ha jól tudom változások vannak arrafelé.

    VálaszTörlés