2011. február 18., péntek

A figyelem erejéről

Olvasom Kocsis Zoltán helyzetértékelését, csodálkozom. Művész ugyan nem vagyok, de itt élek Magyarországon, sőt: a mintavárosban.

"Először is magyar zenész vagyok, s csak azután magyar polgár. Ebben a minőségemben pedig azt mondom: egészen jól érzem magam. Zenészként is, sőt, kicsit még jobban, mint tavaly ilyenkor, ugyanis ki fogják egészíteni a költségvetésünket. Szerintem az előző kormány Gyurcsány Ferenc vezetésével nem törődött igazán a kulturális élettel.
(...)
Ha gondom van a kormánnyal, odamegyek, és ott helyben, nekik panaszkodom. Az aktuális kormány kedveli Andrást, ez a kormány nem ördögökből áll. A külföldi sajtóban ördöginek látszik, de nem az, ez egy abszolút demokratikus kormány. Nem igaz, hogy a többség fél, senki nem fél."

Eszembe jut egy régi-régi beszélgetés Pilinszky és Kocsis között, sokáig tart, míg megtalálom: nem is beszélgetés, hanem a költő idézi fel a zenésszel való találkozásait, élményeit.

"... talán a legtündökletesebb találkozásom Kocsis Zolival volt. Nála lenyűgöz, hogy ilyen mezítelenül a tehetség jelenlétét még nem láttam emberben. A szeretetnek és az aggódásnak olyan fokát váltja ki bennem, amit én nagyon kevés ember iránt éreztem. (...) Nagyon boldog voltam, amikor azt hiszem – amennyire ezt elmondhatjuk valakiről –, valójában felmértem nemcsak mint művészt, hanem mint embert is, és mint gondolkodót is. Ez egy párizsi koncertje után volt, amikor úgy adódott, hogy együtt jöttünk haza, és a repülőgépen elkezdtem neki fordítani a Le Monde-beli kritikát, és ő nagyon szelíden azt mondta: Jancsi, ne fáraszd magad. Engem nem érdekel a kritika, és egyáltalán semmiféle kritika, mert az ember saját magának a legpontosabb kritikusa, csak legyen ereje odafigyelni."

Eltelt néhány évtized. Figyel-e Kocsis Zoltán?

7 megjegyzés:

  1. Tegnap mutatta nekem a férjem, nem értem. Akkor a jó, de akkor minden jó, ha a költségvetésünket a kormány kiegészíti? És csak akkor jó?

    VálaszTörlés
  2. Na, igen. Talán itt a magyarázat: "Először is magyar zenész vagyok, s csak azután magyar polgár."

    Én ellenben először ember vagyok.

    VálaszTörlés
  3. BV
    Ő így gondolja, ez a véleménye. Van akinek meg 3 éve volt hasonló véleménye. Vélhetően, most is, akkor is volt abban igazság, ha valaki az épp aktuális hatalomban látja/látta a kultúra gáncsolóját. Most is, akkor is történtek disznóságok.
    Azért amit Pilinszky mondott, az ettől nem feltétlenül változik.

    VálaszTörlés
  4. Na persze.
    Én sem gondolom, hogy amit Pilinszky mondott, a tehetség (meg amit ő gondolt Kocsisról) – változna.

    De nem erről írtam, hanem arról, amit én gondolok: másoktól a saját szempontjaimnak megfelelően idézek.

    (A BV nekem pontosan annyira azonosítható, mint a névtelen. Nem fontos, csak jelzem, ha más lett volna a cél.)

    VálaszTörlés
  5. Ami a nevemet illeti: nem használom túl gyakran a blogspotot, nem értettem a kis "füleket", emiatt lettem duplán névtelen.

    Ami az idézetet illeti: félreérthető voltam. Amit Pilinszky gondolt Kocsisról, az persze nem változik. Kocsis tehetsége pedig ettől függetlenül is ténykérdés, azt hiszem.

    Csupán arra próbáltam kilyukadni, hogy Kocsis az odafigyelésről beszél az idézet szerint, a poszt kicsengése pedig számomra az, hogy Kocsis feltehetőleg nem figyel eléggé, ha azt, ami itthon folyik pl. a médiatörvény körül, nem gondolja súlyos problémának. Vagy szerinte nem kell félnie itthon a többségnek és rendben van a kultúrpolitika, tehát nem figyel. Csupán arra akartam kilyukadni, hogy szerintem ő figyel és sok mindenben igaza van. Fischer pl. valószínűleg nem indított offenzívát az előző kurzus ellen. Így megy ez.

    Egyébként rendszeresen és nagyon szívesen olvasom ezt a blogot, és pl. amit Esztergomban a FIDESZ művel (általánosságban és egyes egyénekre lebontva), az gyomorforgató. De hasonló gyomorforgató dolgok MSZP-s városvezetés mellett is történtek. Általánosságban azzal nem értek egyet, hogy most jobban kellene félteni alapvető értékeket, mint mondjuk 3 évvel ezelőtt. Kocsis nyilvánvalóan elfogult, csakúgy, mint pl. Schiff. Csak Kocsisnak nincs akkora hátszele, mint utóbbinak.

    VálaszTörlés
  6. Kiegészítés:
    MSZP-s városvezetés mellett is történtek - úgy értem máshol.
    Csak Kocsisnak nincs akkora hátszele, mint utóbbinak - úgy értem hátszele a médiában és külföldön.

    VálaszTörlés
  7. Jó, ha ez a kicsengése, azt is akartam, hogy ez legyen. Szerintem sem kell félnie a többségnek, de elég baj, ha egyáltalán bárkinek félni kell a véleménye miatt. Nagy baj, hogy a politika mindenhová beilletéktelenkedik, épp ezért bizony jobban kell félni.

    Arról vannak mély, megélt tapasztalataim és ismereteim, hogy itt mik történnek. Bizonyára máshol is, MSzP vezetés mellett is... De azért erősen hiszem, hogy az itteni mocsok nem átlagos.

    VálaszTörlés