2012. július 29., vasárnap

Konstancia

A nyolcvanas évek első felében Szabó Magda IV. Béláról szóló drámatrilógiájának a Madách Színházban volt az ősbemutatója, a darabokat Lengyel György állította színpadra. A meráni fiút nem láttam (a bemutató idején még Debrecenben voltam egyetemista), de A csatát és a Béla királyt igen, ez utóbbit kétszer is (néhány szerepet kettős szereposztásban játszottak, pl. Laszkarisz Máriát Sunyovszky Szilvia és Bencze Ilona). Annak idején a színművek a Rivaldában jelentek meg, aztán a trilógiát egybefoglalva könyvalakban is kiadták. Nem a történelmi tanulmányaimból, hanem ezekből a drámákból emlékeztem IV. Béla országépítő munkájára. Lembergben járva, amikor Tamás a város nevének eredetéről beszélt,  Béla egyik lányának, Konstanciának a férjét, Leót említette (Leó – лев – Lvov – Lwów), s beugrott az alábbi jelenet.

4 megjegyzés:

  1. Egyértelműen Lev felesége volt, minden lexikonban és Lwów-várostörténetben így szerepel (ez áll egyébként a fenti dombormű feliratán is), s korban is jobban illik hozzá (7 év különbség) mint a harmincöt évvel idősebb Danilóhoz. Danilo második felesége Mindaugas litván király lánya volt, rá illik mindaz, amit az említett cikk Konstanciáról ír.

    VálaszTörlés
  2. Tudományos értékű beírás, nagy köszönet.

    VálaszTörlés
  3. http://genealogy.euweb.cz/arpad/arpad2.html Gyuszi ezeket az adatokat használta a Gyásznémberben (itt-ott igazítani kellett, de amúgy jónak tűnik)
    N

    VálaszTörlés