2008. augusztus 30., szombat

Esti tagozat és egyebek

„A jövőben az eddigi két helyszín helyett (Szent István Gim­názium, Balassa Bálint Gazdasági Szakközép-iskola) egy helyen, az utóbbiban folyik majd esti tagozatos középisko­lai felnőttoktatás Esztergomban. Az önkormányzat által fel­kért közoktatási szakértő véleménye szerint gazdaságosabb, ha egy intézmény ad otthont az egyre kevésbé népszerű esti tagozatos felnőttképzésnek, amit a szakember szerint az is alátámaszt, hogy a Szent István Gimnázium esti tagozatán a 11–12. évfolyamban csak 10–10 tanuló maradt és az induló 10. évfolyamra is csupán egy diák iratkozott be.” http://www.hidlap.net/hetilap/hidlap080830.pdf

S ha szabad kérdezni: a Balassában hány tanuló van a 11. és 12. évfolyamon? Mert azt biztos forrásból lehet tudni, hogy tavaly a 9. évfolyamon (most tizedik) összesen három tanuló volt. Hozzánk a 10.-be az idén valóban egy diák iratkozott be, mert másik kb. húszat elküldtek.

„A döntésben szerepet játszott továbbá, hogy a két intézményben eltérő a felnőttoktatási képzés, a gimnáziumban az előtanulmányok beszámítása miatt hároméves, a szakközépiskolában négy­éves a képzés ideje.”

Az előbb mintha a gazdaságosságról lett volna szó. Négy évig képezni ezek szerint gazdaságosabb? (Az alapító okirat szerint egyébként a csak általános iskolai végzettséggel rendelkezők számára az Istvánban is lehetőség volt a 4 osztályos képzésre.)

„A módosítás miatt a Balassa Gazdasági Szakközépiskola évfolyamainak a száma több lesz…”

A négynél? Öt, sőt hat évfolyamos érettségire felkészítő képzést is indítanak? Talán az osztályok száma lesz több. (Nem nagy baj, ha az újságíró érti is, amit ír.)
Mint korábban már írtam: a szakközépiskolás és a gimnáziumi osztályokat nem lehet összevonni, így a következő két évben gazdasági indok nincs, pénzt nem takarítanak meg.

„Kurnász László szerint a változás miatt csupán egy tanárnak nem lesz meg teljesen a kötelező óra­száma, ez azonban az önkormányzati iskolában történő ’átta­nítással’ megoldható.”

Ezt Kurnász László a Szent István Gimnáziumban egyetlen tanárral sem közölte. (Sőt aug. 26-ig magáról a lehetőségről sem tudott.)

„Hasonló módon egységesítette a testület a nyelvi előkészítő osztályok működését hétfőn, amelyek eddig három intézmény­ben, a Szent István Gimnáziumban, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskolában és a Dobó Katalin Gimnáziumban indultak.”

Ezt hogy kell érteni? Megszabta, hogy mit, hány órában, milyen módszer szerint tanuljanak? Vagy csak megint nem érti MÁ, hogy miről ír?

„Az indoklás szerint a gazdasági indokok figyelembevételével az önkormányzati képviselők a nyelvi képzés városi szintű megtar­tása mellett foglaltak állást és ennek megszervezését a Dobó Katalin Gimnáziumra bízták, így a korábbi három középiskola helyett a nyelvi előkészítő osztályok beiskolázására ezentúl a Dobóban kerül sor.”

A gazdasági indokokról annyit, hogy a nyelvi előkészítő osztályok állami normatívája magasabb, mint a többié. A megtartásról annyit, hogy így lehet beállítani valami megszüntetését megtartásnak. S mit kell megszervezni azon, ami immár 5. éve működik?

„Napirendi pontként tárgyalták a képviselők a Szatmári Irgal­mas Nővérek által fenntartott általános és középiskolai képzé­sek beindítását, amelyek befolyásolják majd az önkormányzati intézmények tanulói létszámát. Az iskolát fenntartó szerzetes­renddel kötött megállapodás szabályozza az indítható osztá­lyok, illetve a tanulók számát, valamint tartalmazza azt is, hogy a város évente hétmillióval támogatja a rend közoktatási tevé­kenységét, valamint az Erzsébet parkban 300 négyzetméteres, nyilvános játszóteret biztosít az óvodájuk számára.”

Megállapodás. Kinek a javára és kinek a rovására?
Mennyibe is kerül a városnak évente egy nyelvi előkészítő osztály?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése