2008. augusztus 22., péntek

In vino veritas

Aug. 7.

A palkonyai ház szalonjában borral, borászattal, borászokkal kapcsolatos könyvek. Az „… év borásza” c. sorozatban átolvastam a Gere Attiláról, Bockról, Tiffanról és a mi vidékünkön tevékenykedő Kamocsayról szólót.

A villányi sikeres, középbirtokos borászok maguk az élő tradíció. Pályájuk alakulásában ott lüktet a történelem: kacskaringóiban betelepítés és kitelepítés, kerülőutak és nemzedékek felhalmozott tudása, ragaszkodása a szőlőhöz, a vidékhez, a rendszerváltás adta új lehetőségek megragadása, az építkezés… Okosság, tehetség, szorgalom. Családi vállalkozás. A következő nemzedék tudatos felkészítése.

Nagyobb látószögből nézve: az évtizedekre megszakadt polgárosodás újraindítása. Buddenbrook-ház-feeling. (Ha a történelem az élet tanítómestere /bár a tanítványok csak nem akarnak tanulni!/, akkor az irodalom az életben - kint a világban és bent önmagunkban - való eligazodás segítője.)

Villányban a Maul pince Sváb kisvendéglőjében „torkos csütörtök”-öt tartottak, ott ebédeltünk. Széles választék, tisztességes adagok, nagyon jó ételek és bor természetesen. A falon: In vino veritas…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése