2009. január 27., kedd

Hétköznapi rasszizmus

A 3-as busszal megyek reggel az iskolába, nincsenek sokan, én a középső ajtónál ülök, olvasok. Még a belvárosban vagyunk, amikor megáll fölöttem egy nő, pénzt tart a kezében, kérdezi, föl tudom-e váltani, nem tudom.
A nő hátrább megy, aztán már azt hallom:
- Mind ezt csinálják... Direkt nagy pénzzel szállnak föl... Mé' nincs apró pénze? Mé' nem a kocsmába megy az ötezressel? No, szálljon le...
Hátrafordulok: egy sötét szemüveges, idősebb férfi rendelkezik. Utas.
A nő nem reagál. Visszafelé, a sofőr felé indul, csendesen újabb embert szólít meg.
A férfi a Magboltnál leszáll, de a sofőr ismerőse lehet, még a járdáról is felkiabál: szállítsd le... A kezében kekizöld marmonkanna - olyan, mint amilyenben a gázolajat vagy a benzint szokták szállítani.
A nő a sofőrnek szól: mindjárt meglesz, várjon - s valóban, az első ülésen egy utas előveszi a pénztárcáját, felváltja az ötezrest. A nő megveszi a jegyét. Újra belemerülök a könyvembe.

Az ötezressel felszálló nő egy cigányasszony volt.

(Busz szélvédőjén többször láttam már ezt a feliratot: "A gépkocsivezető pénzváltásra nem kötelezhető." Csakhogy ha jegyet veszek, akkor nem pénzt váltok. Itt egyébként nem volt felirat.)

21 megjegyzés:

  1. Pont ma mesélte a volt zenetöri tanárom, hogy reggel, mikor jött volna Esztergomba Pestről, csak a második busszal tudott eljönni, mert a sofőr leszállította. Csak 5000 Ft-os volt nála. Pedig 30 körüli, csinosnak nevezhető hölgyről van szó.

    VálaszTörlés
  2. De ugye közben nem beszélt neki róla többes számban,nem küldte a kocsmába?

    VálaszTörlés
  3. Szerintem ha valaki ötezressel fizet és csak 150 Ft a jegy akkor az már pénzváltás, mivel nincs 4850 Ft-os bankjegy. Legtöbbször még nemcigány embereket is látok szándékosan nagy címlettel felszállni, bízva abban, hogy a sofor azt mondja hagyja a fenébe nem tudok visszaadni.

    A hétköznapi rasszizmusnak inkább azt nevezném, ha egy 'magyar' család évekig (akár évtizedekig) kuporgatja a pénzt, hogy lakást (nem házat!) vehessen magának, a 'kisebbség' meg bemegy a hivatalba és két héten belül kiutalnak számukra önkormányzati lakást, ahol
    még a padlót is fölszedik eltüzelik, a vízvezetékrendszert pedig eladják a fémkereskedonek.

    Lehet hogy azért küldte a kocsmába, mert ott tudnak pénzt váltani. Nem kell rögtön rasszizmust kiáltani.

    VálaszTörlés
  4. KMZ
    - A pénzváltás jelentése: ugyanannyi pénz más címletekben. Az értelmező szótár szerint. A szavak jelentése nem egyéni megítélés kérdése.
    - Az általam leírt esetben a sofőr egyetlen szavát sem hallottam. Egy utas egrecíroztatott egy másik utast. A másik utas lehettél volna te is?
    - A többivel kapcsolatban: aha.

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom, hogy mi hangzott el konkrétan. Azt nem mesélte.

    VálaszTörlés
  6. Egyszerű, hétköznapi rasszizmusból született Auswitz is...
    A válság(ok) időszakában a szélsőséges gondoltok melegágya fóliasátoként serkenti a kirekesztés eszméjét...
    Van olyan tagja "kisebbség"-nek, akinek a magatartásából nem állítunk példát a gyermekeink részére, de ebből általánosítani a teljes "kisebbségre" maga a rasszizmus...
    " Hitler édesanyja újra terhes" ( Sándor György humoralista '80-as évek )

    VálaszTörlés
  7. "Lehet hogy azért küldte a kocsmába, mert ott tudnak pénzt váltani. Nem kell rögtön rasszizmust kiáltani."

    KMZ: engem mindig az érdekelt a legjobban, hogy a hozzád hasonló gondolkodású emberek miért nem vállalják fel egészen egyszerűen azt, hogy rasszisták?
    ha azért nem, mert gáznak érzitek, hogy hátrányosan megkülönböztettek egy kisebbséget, akkor meg miért nem hagyjátok abba?

    miért kezdtek minden mondatot úgy, hogy "nekem semmi bajom a cigányokkal, de....." meg "ismerek rendes cigányt/zsidót/buzit, de...."??

    hol itt a rasszista-büszkeség?

    VálaszTörlés
  8. A történet szempontjából érthetetlen az utolsó érzelmileg kiemelt mondat, hogy a Nő cigány volt! Megtörténhetik ily eset egy Anyókával is. A mezei István előtt a buszsofőrök egyike a diákokkal viccel. Vagy az a fura, hogy kinek van ötezrese?

    VálaszTörlés
  9. Szerinted egy "Anyókának" mondana ilyet bárki?
    "- Mind ezt csinálják... Direkt nagy pénzzel szállnak föl... Mé' nincs apró pénze? Mé' nem a kocsmába megy az ötezressel? No, szálljon le..."

    Itt nem "viccelt" senki, hanem egy utas hangot adott az előítéletes, rosszindulatú feltételezéseinek, mellyel minden bizonnyal néma sikert aratott az utasok nagy részénél.

    VálaszTörlés
  10. Anyókának
    Az utolsó mondatban az égvilágon semmi érzelmi kiemelés nincs, nem írtam a nőt nagybetűvel - tényközlés, hogy fekete-fehéren ki legyen mondva az, ami a címből és az esetleírásból addig is kiderül.

    Még egyszer, utoljára: egy utasról beszéltem (akinek semmilyen joga nincs egy másik utasnak dirigálni,itt meg ennél is sokkal több történt), nem egy basáskodó sofőrről (az is megérne egy misét)...

    VálaszTörlés
  11. http://nol.hu/velemeny/olaszliszka
    http://www.hirtv.hu/belfold/?article_id=251140
    utóbbihoz csak anyit hogy magyarok nyilvánosan soha nem mondtak hasonlót cigányokra, hogy el kellene taposni őket(és nem kell belekötni a szövegbe hogy nem mondják ki nyíltan a magyar szót, mert mindenki tudja hogy kikre értették)

    A lista pedig nagyon hosszú lenne ide nem is férne el, ezek csak a legfontosabbak amiért okunk van tartani tőlük(lehet hogy nekik is van okuk tőlünk, de létezik ok és okozat).
    Egyébként pedig az a hibás aki külön kezeli a cigányt meg a magyart és növeli a feszültséget köztünk csak mert ez az érdeke.

    Végül milyen válasz az hogy "aha"? Ezzel nem lehet érvelni. Vagy nem is érv akart lenni, az igazság néha fájni is szokott nem?
    Én megtiszteltem a bejegyzés íróját a véleményemmel (világosan érthetően fogalmaztam) és ez a válasz rá? Szép.

    father_ted: senki nem beszélt itt zsidóról, buziról és nem is személyeskedtem
    és nem értem, hogy a magadfajtáknak miért kell általánosítani, hogy akinek nem tetszik amit művelnek a kisebbségek az mindjárt rasszista?

    Na, szép kis blog lett ez látom...

    VálaszTörlés
  12. KMZ
    - Érvet nem olvastam, sztereotípiákra nem pazarolom az időm, ezért az "aha".
    - Enyhe szkepszissel kezelem a soha" és "mindig" tartalmú kijelentéseket.
    - Lehet szebb blogokat olvasni.

    VálaszTörlés
  13. sztereotípiák pl:
    http://index.hu/politika/bulvar/tescsarkad01/
    és hetente lehet ilyeneket olvasni mind a bal, mind a jobb oldalhoz kötődő sajtóban. Ezek tények, nem sztereotípiák.

    Attól hogy nem veszünk tudomást róla nem lesz se nekik, se nekünk könnyebb.

    Nem kell a csőlátás szerintem...

    VálaszTörlés
  14. http://www.boon.hu/hirek/borsod-abauj-zemplen/cikk/a-ciganyvajda-kiall-pasztor-albert-mellett/cn/news-20090131-10320362
    rasszista lenne egy cigányvajda?

    azt hiszem a témát rövidre zárhatjuk...

    VálaszTörlés
  15. Én azt hiszem itt a gond nem ez. Az utas szerintem egy tipikus "házmester" mentalitású egyén lehetett, aki - ha a történelmi helyzet megint úgy alakulna - gátlások és megbánás nélkül küldené a biztos halálba a másik embert. Jelenleg nem ilyen a társadalmi, politikai helyzet. Viszont van egy másik helyzet, amit talán pont a túlzott egyenlőségesdi alakított ki az elmúlt évtizedben.

    A bejegyzésben leírtak aggodalomra adnának okot, amennyiben megint egy olyan társadalmi helyzet alakulhat ki, ahol az ilyen "házmesterek" újra hatalmat, emberek élete és halála fölötti döntési jogot kaphatnának a kezükbe, mint 1944 után. Én nem látok jelenleg erre komoly esélyt - úgy is mondhatnám, ettől egyelőre kevésbé félek.

    Egy esetleges etnikai konfliktus viszont hónapok óta a levegőben lóg. Lehet, hogy pont a miskolci rendőrkapitány elmozdítása indít meg valamit. Reméljük, hogy tisztulási, gyógyulási folyamatot (bár nem vagyok bizakodó).

    VálaszTörlés
  16. "Viszont van egy másik helyzet, amit talán pont a túlzott egyenlőségesdi alakított ki az elmúlt évtizedben."

    mit értesz túlzott egyenlőségesdi alatt?

    VálaszTörlés
  17. KMZ
    Iksszer 1 nem egyenlő az egésszel. Úgy tűnik, te annak tekinted - szerintem ez a csőlátás.

    csj
    Attól tartok, sok a "'házmester' mentalitású egyén", attól tartok, számuk növekszik, s azt gondolom, ők vennének részt egy esetleges etnikai konfliktusban.

    VálaszTörlés
  18. Valóban iksszer 1 nem egyenlő az egésszel. De amikor általánosítunk hogy egy ember kart lendített akkor az egész csoport náci ugye? Kínosan ügyelve hogy ne mondjuk ki, de az akkori bejegyzés tartalma ezt sugallja. Én nem használtam egyszer sem a minden, összes szavakat.

    http://egyelettajairol.blogspot.com/2008/07/ordas-eszmk.html

    Más szemében a szálkát, magunkéban a gerendát?

    VálaszTörlés
  19. - Örülök, hogy ilyen régen és/vagy visszafelé is olvasod a blogom.
    - Örülök visszafogott hangnemednek is.
    - "általánosítunk" "ne mondjuk ki" - mire föl a T.sz.? A saját véleményem E.sz. 1.sz.-ben szoktam leírni.(Ráadásul jól azonosíthatóan: a nevemen.)
    - "Kínosan..."
    * Ez a Te értelmezésed.
    * Te így szoktad?
    * A nem kimondásnak más oka nem lehet?
    - Nem volt ilyen - egy ember volt - többen vannak a fotón ... van még más variáció? (De ugye a MÖM-nek honlapja is van?)
    - Egyébként nem akarlak semmiről meggyőzni, blogot írok, nem fórumot nyitottam - nem véletlenül.
    - Feltűnő, hogy kerülöd a megszólítás nyelvtani lehetőségeit. Ha úgy gondolod, magázódhatunk.

    VálaszTörlés
  20. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  21. A bejegyzést eltávolította a blog egyik adminisztrátora.

    VálaszTörlés