2009. január 28., szerda

"Nyaktag"

Az elnevezés borzalmas. Tegnap ünnepélyesen átadták.

Az igazgató megköszönte a beruházást: 'itt van mindenki, akiknek ezt a helyzetet köszönhetjük'. A képviselő-testület megjelent tagjaira, az oktatási bizottság elnökére gondolhat. A régiek egész másra. Hiába, a stilisztika...

Az oktatási bizottság elnöke szerint 'még látszik a fény az alagút végén'. Aztán megismétli 'már'-ral. Vicces. Felidézi, hogy megbízatása elfogadásakor azt mondta: szakmai kérdésekbe nem avatkozik bele. (Igaz, erre sem törvényi lehetősége, sem szakmai kompetenciája nincs.) A jelenlévő tanárokat bár nem köszönti, de beszédében arra inti, rajtuk múlik, hogy a fiatalok akarnak-e tanárnak menni - a minap értesült róla, milyen kevesen jelentkeznek az esztergomi tanítóképzőbe. Lám, milyen egyszerű!

A történész úgy gondolja, ha egy iskola Szent István nevét viseli, bizonyára magáénak érzi a keresztény szellemiséget. Én úgy tudom, az állami, önkormányzati fenntartású intézmények világnézetileg semlegesek.

3 megjegyzés:

  1. A nyaktag műsor az oktatási komisszár és a jelenvolt prominensek kisugárzásából csak az öreg Alma Maternek célzott nyakleves volt.

    VálaszTörlés
  2. Még az egyházi fenntartású de állami pénzt használó intézményeknek is világnézetileg semlegesnek kell lenni, mert az adófizetők pénze is világnézetileg semleges ! (Megjegyzem templomba járó hivő katolikus vagyok, mielőtt valaki lekommunistázna)

    VálaszTörlés
  3. 2. Névtelennek
    81. § (1) Ha a nevelési-oktatási intézményt nem helyi önkormányzat, illetve nem állami szerv tartja fenn
    a) a nevelési-oktatási intézmény vallási, illetve világnézeti tekintetben elkötelezett intézményként is működhet, és ennek megfelelően a gyermekek vagy a tanulók felvételének előfeltételeként kikötheti valamely vallás, világnézet elfogadását, a nevelési, illetve pedagógiai programjába beépítheti a vallási, világnézeti elkötelezettségnek megfelelő
    filozófiai, etikai, kulturális ismereteket...
    (1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról)

    VálaszTörlés