2009. január 22., csütörtök

Konzervatív (is) vagyok

Rájöttem, hogy konzervatív vagyok - több területen is -, legalábbis a szónak abban az értelmében, hogy 'hagyománytisztelő', 'régimódi', sőt egy-két esetben még ebben a jelentésben is: 'az újítással, újdonsággal ellenséges'.

Sms-ben is használom a hosszú magánhangzókat, nem spórolom meg az egy gombnyomásnyi időt és mozdulatot. Nálam a mondatok nagybetűvel kezdődnek - ahogy A magyar helyesírás szabályainak 11. kiadása előírja. Megszoktam, hogy sok blogger kisbetűt használ, s csak a mondatzáró írásjel jelzi a mondat végét és a következő kezdetét. Divat? Egyénieskedés? Egyszerűsítés? Mindegy. Tolerálom, hogy mindenféle fórumok hozzászólásai hemzsegnek a helyesírási és nyelvhelyességi hibáktól - ha az anyanyelvi kompetencia különböző szintjén lévő civilek egyébként értékelhető, értelmezhető gondolatokat írnak le. Mert - többek között - ez a különféle portálok érdeme: bárki megszólalhat, hozzászólhat, blogot indíthat... A véleménynyilvánítás, az írásbeliség tömeges méretű terjedését nagy pozitívumnak tartom.

De hallatlanul idegesít, ha nagy hírportálok bloggerei nem tudnak helyesen írni.

"Fegyver-e a hatástalanitott löveggel rendelkező harckocsi?
Ebben az ügyben hozott kétséges döntést az elsőfokú biróság

A plurális demokráciát féltők megalázónak érezhették, hogy a fasiszta egyenruhában pöffeszkedő vádlottat – aki tehát tettei és szándékai egysége felől nem hagyott kétséget –, és aki egy nemzeti ünepen sulyosan garázda módon, tömeges veszélyeztetést és nem kis anyagi kárt okozva egy harckocsit elkötve tett –igaz komolytalan és szimbolikus - kisérletet az ország államrendjének erőszakos megdöntésére, csupán vétségi kategóriájú és felfüggesztett büntetést kap."

És a központozásról még egy szót sem szóltam. Meg ilyen "apró" egyeztetési hibáról sem, hogy: "...vádlottat ... kap". Nem kell ennyire sietni, a közzététel előtt tessék még egyszer elolvasni! Ha innen messziről tanácsolhatom.

S zavar a trágárság is. Nem azért, mintha én sosem mondanék ilyet, nem azért, mintha minden körülmények között elutasítanám... Nyilván nem véletlenül tudunk káromkodni... Csak a trágárság nem érv. (Egy libertárius konzervatív tollából meg - azt hiszem - indulatkifejezésre sem adekvát.)

"Olvasom, hogy elkészült az új tévészékház, mondjuk minek, az egész minek, ettől majd nyilván jobb lesz a magyar televízió, értéket közvetít, meg mifasz."

"Nyilván Magyarországon semmi nem megy korrupció nélkül, de hát baszdmeg, nem sokkal jobb még mindig..."

A poszttal pedig lényegében egyetértek, kivéve, hogy "generációk gyűlölték meg Mikszáthot és Jókait a "jó" MTV filmfeldolgozásai miatt". Ez szimpla marhaság - betudom a szerző fiatal korának, ill. ebből fakadó heveskedésének.

1 megjegyzés:

  1. "sumér révülés" - de jó, hogy van, aki ilyesmivel tud foglalkozni!:))

    VálaszTörlés