2009. december 15., kedd

(H)aha

„A tanulmány szerint egyébként leginkább a szakmai tapasztalat és az ezzel járó tekintély és rutin óvja meg a tanárokat a tanítványaik agressziójától.”

Aha.

„A kutatás kimutatta, hogy az iskolai légkör és az agresszió szintje között szoros kapcsolat van. Minél több tanárt látnak igazságosnak a diákok, annál kisebb az esélyük, hogy agressziót kövessenek vagy szenvedjenek el.”

Aha.

„Sáska Géza véleménye szerint mindebből az következik, hogy az oktatáspolitikának nem a tekintélytiszteletre kellene fokoznia
(sic!) az iskolákban, hanem az iskolaigazgatókba és az intézményekbe vetett bizalmat kellene megerősíteni.”

Aha!

„Az oktatási biztos (…) javaslata az, hogy az egyes iskolák készítsenek felméréseket, és kérjenek javaslatokat a diákoktól, pedagógusoktól, szülőktől a helyi ügyek megoldására. »Ezt úgy is el tudom képzelni, hogy egy papírra felírják azt a három dolgot, amivel az adott intézmény küzd, a másik oldalra pedig azt, hogy lehetne megoldani azokat. Sok jó javaslat gyűlne így össze« – mondta az ombudsman.”

Ha-ha-ha, bru-ha-ha... (Az oktatási biztosnak milyen használható javaslatai vannak! Nem hallott még a Szent István Gimnáziumról. A javaslat komolyságánál csak az a szomorúbb: de, hallott.)

4 megjegyzés:

  1. Problémák a papíron:
    1. Az új vezetőség
    2. Az új tantestület
    3. A diákok számának rohamos apadása

    Megoldások:
    1. A vezetőség lemond, visszamegy oda, ahonnan jött, átadja helyét a régieknek
    2. Megegyezik az első ponttal
    4. Az elszéledt diákok mindenféle felelősségre vonás nélkül visszatérhetnek.
    +1. A 2009/2010-es tanév megismétlése.

    Igen. Így megnézve ezen pontok mindegyike nagyon racionális és megvalósítható :)

    VálaszTörlés
  2. Mindannyian tudjuk: a fenti problémák következmények, a hozzájuk rendelt megoldások illúziók (4.nem is értem, mi a felelősségük? +1 mert?). Ez persze nem jelenti azt, hogy a rendszerzavart előidéző problémára ne lenne megoldás. De nem mindegy a mikor.

    VálaszTörlés
  3. +1: azért, mert ez az év többet árt mint használ (szürkeállományapadás)

    VálaszTörlés
  4. :-) Ez eddig az egyik legjobb stílusban íródott poszt, lelki szemeimmel még a Tanárnő arckifejezését is látom hozzá.
    Kár, hogy a tartalom ennyire húsbavágó. Szerintem a Szent István Gimnázium már mindenképpen és menthetetlenül múlt idő... :-(
    Üdvözlettel, FN

    VálaszTörlés