2009. december 31., csütörtök

Szent István Gimnázium 2009 (2.)

Szeptember

3-án volt a 2. flashmob: "
Körülbelül kétszáz fős tömeg gyűlt össze hat órára a Széchenyi téren, miközben az a mellett álló városházán elkezdődött a testületi ülés. A szimpátiatüntetésen a "Szent Istvános" szülők és a velük egyetértők népdalokat énekeltek, hogy így mutassák meg a testületnek: kiállnak a gimnázium és az elbocsájtott tanárok mellett."
6-án Orbán Viktor egy konferencia alkalmából Esztergomba látogat - a Jobbik lefoglalja Szent István teret: szimpátiatüntetést jelent be "a Szent István Gimnáziumért, az elbocsátott Istvános tanárok mellett, valamint tiltakozik a Meggyes Tamás féle városvezetés ellen."

A tüntetők egy levelet szeretnének átadni a Fidesz elnökének: "Mi, a Szent István Gimnázium szimpatizánsai, jelenlegi és volt diákjai és családtagjaik ezúton kell, hogy kérjük az Ön segítségét, hogy úgy is mint városunk díszpolgára tegyen valamit az ellen a méltánytalan bánásmód ellen, mellyel Esztergom város polgármestere és képviselő testülete iskolánk dolgaival kapcsolatban viseltettek és viseltetnek. Értjük ez alatt az iskola elhelyezésének körülményeit, működtetését, az iskolavezetés leváltásának módját és indokát, az új vezetés kinevezésének érthetetlen magyarázatát és személyét, a vezetés által kezdeményezett fegyelmi eljárások vállalhatatlan, demokratikus országban elképzelhetetlen folyamatát és eredményét, diákok, tanárok és szülők alkotmányos jogainak mérhetetlen sárba tiprását."

Orbán Viktor azonban kikerüli a találkozást, a hátsó bejáraton közlekedik, s amikor egy újságíró mégis szóra bírja, a következő, az adott helyzetben abszolút értelmetlen választ adja: "ha a polgárok nem elégedettek az önkormányzat működésével, megoldást csak a kormányzattól remélhetnek. Készülünk a kormányzásra, de egyelőre semmilyen eszköz nincs a kezünkben, hogy segítsünk az embereknek".

A tüntetésen a gimnázium volt a közös nevező, nem politikai szimpátia alapján döntöttek az emberek a részvétel mellett: fideszesek is voltak lenn a téren, miközben a Sötétkapu fölött néhány fideszes és fidelitászos (talán helyesebb lenne azt mondani: M.T.-párti) a kormányt hibáztatta az iskolák tönkretételéért. Speciel az István lezüllesztését nem lehet a nyakába varrni.

6-án az Élőlánc Magyarországért elnöksége nyilatkozatot adott ki: "A választásokra készülő ellenzéki párt nem hagyhatja szó nélkül az esztergomi polgármester túlkapásait. Az emberek inkább hisznek a tetteknek, mint a szavaknak: a Szent István Gimnázium tanárai ellen folyó büntetőhadjárat lerontja az önkormányzati munka demokratizálását, a pedagógusok jobb megbecsülését ígérő ellenzéki nyilatkozatok hitelét." Az Élőlánc 8-án találkozót rendezett a budapesti Parlament Caféban, ahol a sajtó képviselői megismerkedhettek az elbocsátott istvános pedagógusokkal.

14-én a KEMMA-ban megszólal a PDSz elnöke, aki sok órát végigült velünk a vizsgálóbizottság előtt, így nem lehet olyan naiv, hogy azt gondolja, jószolgálati tevékenységének értelme van, hogy írott malasztnál többet jelent, hogy "... mindenképpen szükség lenne egy közvetlen, tisztázó megbeszélésre Meggyes Tamás és az érintettek, vagyis a diákok és a tanárok között", vagy "a polgármester támogatólag nyilatkozott a közvetlen megbeszélés tekintetében." (Vö. "Ezek olyan aljas emberek...") A PDSz többször tervezett sajtótájékoztatót az István-ügyben - aztán nem tartott. Bár az elnök "jogszerűtlen fegyelmik határozatai"-ról beszél, a országos terjesztésű sajtó elé - ki tudja, miért - nem állt ki. Az elbocsátott szakszervezeti tagok úgy ítélték meg, hogy ez nem elégséges érdekképviselet, s kiléptek a PDSZ-ből.

21-én Winkfein Csaba országgyűlési képviselő azonnali kérdést intézett az oktatásügy irányítóihoz, az államtitkár válaszolt: "Magyarországon a legtöbb oktatási intézményt az önkormányzatok tartják fent, ezért a kormány hatásköre korlátozott a szakmailag vitatható önkormányzati döntésekkel szemben."
"Winkfein Csaba beszámolt arról is, hogy frakciótársával, Tatai-Tóth Andrással törvénymódosítást nyújtanak be, hogy az önkormányzatok az iskolaigazgatók kinevezésekor ne hagyhassák figyelmen kívül a szülők, a tantestület, az iskolaszék és a diákönkormányzat véleményét."

A polgármester reagálása: "A Szent István Gimnázium élére az önkormányzat a legalkalmasabb és legmegfelelőbb igazgatót választotta meg öt évre. Az igazgató munkájának első éve hibátlanul telt el."

És így tovább. Nyilatkozik az igazgató, a polgármester - minden törvényes, a tanulók érdekeit szolgálja, a tanárok tették politikai csatatérré az iskolát, az önkormányzat felelősségteljesen gondolkodik és cselekszik...

A 26-ai Hídlapban megjelenik egy hatoldalas írás a gimnáziumról, 28-án kikerül a város hivatalos honlapjára is: Esztergom Város Önkormányzata Képviselő-testületének állásfoglalása a Szent István Gimnáziummal kapcsolatban. Korábban már írtam róla: a kívülállónak, az István történetét nem követő olvasónak az derülhet ki, hogy van itt egy gondoskodó, az iskolának csak a legjobbat akaró, előrelátó, nagy felelősségérzettel jellemezhető önkormányzat és az önkormányzattal szembeforduló maroknyi tanár, akik gyerekeket vonnak be küzdelmükbe.
Az állásfoglalást minden istvános gyerek szülei tájékoztatására borítékolva kézbe kapja - a miniszter, akinek a kezdeményezésére az állásfoglalás született, nem (mint az jóval később kiderül).

Update: ami kimaradt.
Az egyik munkaközösség vezetőjének megválasztanak és kineveznek egy olyan új kollégát, aki gyakornok (vagyis nincs 3 év tanítási gyakorlata), mentora van. Így előáll az a nevetséges helyzet, hogy tanári feladatkörében szakmai vezetője van (gyakornoki ideje alatt meg kell ismerkednie az iskola minden dokumentumával, órát kell nála látogatni, 3 év tanítási gyakorlat után minősíteni kell őt...), munkaközösség-vezetőként pedig ő az x év tanítási gyakorlattal rendelkező kollégái szakmai vezetője. Nonszensz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése