2009. július 25., szombat

A tények makacs dolgok 4.

Iskolatörténet 2002-2009

(Az események jelen idejében nem olyan tiszta a kép, mint ahogy visszatekintve összeáll.)

2008. augusztus 5-én rendkívüli képviselő-testületi ülésen elvi döntést hoznak az esti tagozat szeptember elsejei hatállyal történő, a nyelvi-informatikai évfolyam 2009-10-es tanévtől kezdődő megszüntetéséről. A fenntartó visszahívja az iskolaszékből korábbi delegáltját, az új delegált maga a polgármester, aki a következő tanévben egyetlen alakalommal sem vesz részt az iskolaszék munkájában. Az iskola véleményezésre feljogosított szervei augusztus közepén az esti tagozat felmenő rendszerű megszüntetését tartják elfogadhatónak. Az iskolaszéki ülésen az igazgató azt mondja: magyar-, történelem- és matematikaórából nem lesz elég. Vö. itt a május-júliusi bejegyzéssel! 25-én aztán megszületik a döntés: a 6 nap múlva kezdődő tanévben estiseink már a Balassában tanulnak, a határozat szerint az eredeti program szerint, a valóságban – mint később volt hallgatóinktól megtudjuk – nem. A képviselő-testület előírja két és fél állás leépítését, ezt az igazgató is sokallja.

26-án több órás humán munkaközösségi vita után én vagyok az, akinek 12 órája van a 21 helyett (az előző tanévről kimenő rendszerben 19 maradt, mostanra érdekes módon elfogyott), viszont van 11 órája annak a félállású németesnek, aki még egyetlen percet sem töltött az iskolában, az alakuló ülésen sincs ott – az igazgató a döntésén nem óhajt változtatni. Már távozóban telefonon megtudjuk, hogy a félállású németes még az előző héten bejelentette, hogy nem tud jönni. Vajon ezt miért hallgatta el az igazgató?

Három nappal később megvan a tantárgyfelosztás, megkapom a félállású németesnek szánt órákat. A humán és az osztályfőnöki munkaközösség megválasztja új vezetőjét: az igazgató bárkit elfogad, kivéve a régieket. Egy új tanár - DJ - megosztva EVV-vel igazgatóhelyettesi megbízást kap.

Szeptember - Nem kapott szakköri órakeretet 4 olyan tanár - BÉ, NL, SP, WSSz -, akiknek a szakkörére igény volt (volt, amelyikre 60 tanuló jelentkezett), így fordulhatott elő, hogy volt, aki óradíjért, volt aki, hivatástudatból készített fel versenyekre (az utóbbiak közül országos 1. helyezéssel büszkélkedhet SP).

Október 16-án "Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szent István Gimnázium, Esztergom (a továbbiakban: Gimnázium) végleges elhelyezésére a volt Granvisus ingatlant (... ) jelöli ki, amelynek felújítását legkésőbb 2011. szeptember 1-ig meg kívánja valósítani." (3. végleges hely)
Hogy ezzel az épülettel azóta mi van, hol tart a kisajátítás? Miért vetették el a tervet? Néma csend.

November-december – Először a Hídlapból értesülünk arról, hogy Arany megy István mellé. A decemberi elkészülést követően, ahogy megkapja az önkormányzat a használatbavételi engedélyt, már birtokba is veheti az épületet a kertvárosi Arany János iskola." Aztán a hír megjelenik a város hivatalos honlapján is, majd a közmeghallgatáson a polgármester azt mondja: "az iskola számára eleve ideiglenes helyként volt kijelölve a kertvárosi volt Hell középiskola épülete, amelyet felújítottak hogy fogadni tudja a diákokat és most folytatódik a felújítás. Lesz ebédlő és közösségi terem, új tantermeket alakítanak ki és ide kerül az Arany János Általános iskola, amelynek eredetileg is ez volt új helyként kijelölve. A gimnázium egyes osztályainak elhelyezésére a szomszédos Oktáv Továbbképzőben bérelnek majd termeket, ahol kényelmes és jó körülmények között tanulhatnak a fiatalok." (Betűhív átvétel.)
Kimondottan ösztönző információk azoknak, akik januárban hozzánk szándékoznak jelentkezni.

November 4-én az alkalmazotti közösség megválasztja a közalkalmazotti tanácsot, tagjai az iskola korábbi igazgatója és helyettesei. Az igazgató (és egyik helyettese) a választáson nincs jelen, majd kifogást emel a jelölés és választás lefolytatásával kapcsolatban; miután az egyeztetés nem vezet eredményre, munkaügyi bírósághoz fordul: a december 20-án hozott elsőfokú határozat szerint a választást meg kell ismételni.

Az iskola minden véleménynyilvánításra jogosult szervezete a nyelvi-informatikai évfolyam (vagy legalább az egyik osztály) megtartása mellett érvel. Részlet a tantestület véleményéből:

„A tantestület nem ért egyet a tervezett intézkedéssel, mivel nem látja annak semmilyen tényleges indokát (nem láttunk olyan kimutatást, amely bizonyítaná, hogy az évfolyam fenntartása aránytalanul nagy kiadással járna az erre az évre kapott emelt – 71 500 Ft/fő/tanév pluszban - fejkvóta mellett), ugyanakkor az iskolahasználók és az intézmény dolgozói részéről is határozott elutasítás fogadta az előterjesztést. Annál is inkább furcsálljuk a tervezetet, mivel 2010-től általánosan kötelezővé teszi az oktatási kormányzat ezen csoportok indítását minden intézményben, ahol igény van rá.

Nem érthetünk egyet egy olyan pedagógiai modell helyi megszüntetésével, amely kipróbálási szakaszban van, s amelynek eredményeit valójában csak a most folyó tanév befejeztével lehet először mérni, hiszen akkor fog érettségizni az első olyan osztály, amelyik az új tanterv alapján végzi tanulmányait. Ráadásul minden eddigi adat és a szakértői vélemény is azt bizonyítja, hogy eredményesen:

Az első nyelvi-informatikai képzésben részesült, 13. évfolyam tanulói közül az első nyelvből emelt szintű érettségit, illetve nyelvvizsgát tett a 27-ből 26 tanuló. A jelenleg heti 7 órában a második idegen nyelvet tanulók közül 15 tervezi ugyanezt a második nyelvből is nagy eséllyel, ill. már meg is szerezte azt 6 diákunk. Tehát az eddigi legjobb arányban rendelkezhetnek nyelvvizsga-bizonyítvánnyal a tanult második idegen nyelvből is, a 27-ből – várhatóan – 21-en. (...)

A NYEK azonban nem csupán a nyelvi képzésről szól: ezen az évfolyamon heti öt órában oktatunk informatikát. A képzés megtartása mellett szólnak a 21. század elvárásai, de a megszüntetés ellentmond a város azon törekvéseinek is, hogy támogatja Esztergomban a PPKE informatikai képzésének megtelepedését.”

November 14-én a nyílt napon az igazgató a leendő istvánosoknak és szüleiknek 6 évfolyamos gimnáziumról beszél, pedig a képviselő-testület még nem döntött a nyelvi-informatikai osztály megszüntetéséről. Nyilván tudja: a döntés nem kétséges. Aztán december 11-én meg is születik a határozat.

1 megjegyzés: