2009. július 10., péntek

Kommunikáció a médiában

Ahonnan és ahogyan először értesülhetett a nyilvánosság - beleérve a tanárokat és a képviselő-testület tagjait is - az öngyilkosság kivizsgálása létrehozott bizottság munkájának eredményéről.

Blikk, július 9.
"Az első és legfontosabb dolog, hogy kiderítettük, Balázst ártatlanul vádolták az osztályterem padjának felgyújtásával. (...) osztotta meg a Blikk-kel az önkormányzati vizsgálat részleteit Knapp János alpolgármester, akitől megtudtuk, nem kizárt, hogy a meghallgatott tanárok egyeztették vallomásukat..."
"... a városatya, aki a haláleset okait a két éve az oktatási intézményben dúló viszálykodással hozza összefüggésbe..."
"A bizonyítékok alapján az érintett tanárok fegyelmit kapnak, és előfordulhat, hogy lesz, akitől meg is válik az iskola."
"A család megdöbbenve értesült a vizsgálat eredményéről. – Számítottam rá, hogy a tanárok maguktól nem ismerik el a felelősségüket. Bár ez már nem hozza vissza Balázst. Leírhatatlan a bennünk lévő elkeseredett düh, amiért egy ilyen dolog miatt kellett elveszítenünk a fiunkat..."

Aztán jött/jön a többi.

TV2, Tények, július 9. délelőtt
"Balázs, a 16 éves fiú az iskolától pár száz méterre lévő vonatállomáson lett öngyilkos. Állítólag azért, mert a tanárok ordítoztak vele, azt is mondták neki, hogy az iskola szégyene. (...) Több osztálytársa szerint megrágalmazták olyan dolgokért, amelyeket nem kövezett el. Ezután haza se ment, csak az állomásra." (riporter)

(Vö. fönt és alább: " A Bizottság a felelősségre vonás / a diák erőteljes letolása/ és az öngyilkosság között pedagógusok számára felróható ok-okozati összefüggést nem talált. " )

"A kirúgás az nem, ezeknek az embereknek nem szabad tanítani." (V.B. édesapja)

RTL, Esti Híradó,
"Ártatlanul vádolták az iskolapad felgyújtásával azt a 16 éves fiút, aki emiatt öngyilkos lett - ezt állapította meg az esztergomi önkormányzat fegyelmi vizsgálata a Szent István Gimnáziumban." (riporter)

ATV, július 9.
"Fegyelmit kapnak és lehet, hogy el is küldenek azok közül az esztergomi tanárok közül, akik ártatlanul vádoltak egy 16 éves gimnazistát. A fiú később a vonat elé ugrott és meghalt- ez derült ki többek között az esztergomi önkormányzat vizsgálatából." (hírolvasó)

TV2, Tények, július 10. reggel
"Az iskola igazgatója a korábbi függelemsértések miatt fegyelmi eljárásokat kezdeményezett, (...) a fenntartóhoz fordult."
"... a fegyelmi az az eszköz, amelyik a fegyelmi vétségeket fel fogja tárni (...) Összességében 22 pedagógust érint kisebb-nagyobb mértékben a függelemsértés. (...) Én nem tartom azt valószínűnek, hogy a legnagyobb fegyelmi büntetés, tehát egy hivatalvesztés megállhat, de ezt nem szeretném kijelenteni, hiszen a fegyelmi bizottság dolga."
(Knapp János Pál)

TV2, Mokka, július 10. reggel
"Ártatlanul vádolták azt a diákot, aki három hete önkezűleg vetett véget életének - ezt állapította meg az iskolafenntartó önkormányzat belső vizsgálata." (a műsorvezető felvezetőjéből)
"Ha tért ad a tanári kar arra, hogy a diákok nagyjából azt csinálnak, amit szeretnének..." (Knapp János Pál) - pl. saját kulcs a fénymásolóhoz, egy dolgozat megoldó kulcsának lemásolása, megmutatása diákoknak a dolgozatírás előtt, hosszú napokon keresztül be se kell járni az iskolába... (KNP, nem szó szerinti idézet)

???

"Alapvetően nem, nem igaz, amit mond a tanárnő. A bizottság az volt, akit a testület kijelölt. (...) Akivel találkozott a tanárnő, az vagy külső szakértő volt, vagy olyan hivatali dolgozó, akinek dolga, hogy ebbe részt vegyen." (KJP)

Néhány megjegyzés:
- Ezek szerint hazudok.
- Egy pad meggyújtásáról a "diákcsíny"-ről felvett jegyzőkönyvben van szó. Vö. a Blikk 1. idézett mondatával!
- A műsorvezető "vád"-nak nevezi, amit én tényként előadok.
- Nincs TV2 itthon, így csak utólag láttam a műsort, utólag hallottam másoktól, hogy a reklám után a két műsorvezető megjegyzi, hogy én érzéketlennek tűntem. Merész következtetés: nem V.B. haláláról, hanem a vizsgálóbizottság munkájáról, annak eredményéről folyt a beszélgetés.


Ma 10 óra körül
A kollégák közül már van, aki megkapta a fegyelmi megindításáról szóló levelet. Felénk délután jár a postás. Kiderül, kikből áll a fegyelmi bizottság.
11.45 Itt járt a postás.

5 megjegyzés:

  1. Görcsbe rándul a gyomrom, amikor ezeket a híreket hallom. Mindig is Esztergomban szerettem volna leélni az életemet, de egyre inkább úgy érzem, hogy nem akarom olyan helyen élni, ahol egy diktátor és talpnyalói ilyen egyszerüen tönkre tudják tenni tisztességes, becsületes csak épp nem behódoló emberek életét.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon felháborít, amit az önkormányzati többség aljas módon művel!
    Azok alakítanak vizsgálóbizottságokat, akik megszegték hivatali esküjüket, már nem is egyszer!
    Kívánom az érintett TANÁROKNAK, hogy legyen erejük megvédeni magukat egy hitvány koncepciós eljárás során, amit egy morálisan tökéletesen megbukott városvezetés folytat ellenük!
    Zsák

    VálaszTörlés
  3. Legyetek nagyon erősek istvános Tanárok!
    Minden, normálisan gondolkodó ember tudja, hogy csakis az egészségesen élő családi háttér biztosít ép, a helytelen cselekedet következményeit is bátran felvállaló gyermeket. Talán egyszer -ha lesz bátorságuk belegondolni a mélységekbe-rájönnek vádjaik képrelen voltára!
    Meggyestől ellenben semmiféle emberség nem várható,pszichiátriai eset.Beteg,akinek már régen a Hárshegyen, zárt intézetben lenne a helye! Hiszem és teszünk is érte, hogy ennek a becstelen városvezetésnek a regnálása hamarosan végetérjen!

    VálaszTörlés
  4. Amikor rászántam magam arra, hogy munka mellett megszerzem az érettségit -csak úgy magamnak-, ezt az iskolát választottam.Nem csalódtam.Kiváló tanárokkal találkozhattam, köztük e blog írójával is. A híreket olvasom, de nem értem.Eszement dolog ezt az iskolát szétverni. :-(

    VálaszTörlés
  5. Virágzanak a városházi gonoszok, remélem már nem sokáig. A bukás pillanatok alatt következik be.

    VálaszTörlés