2009. július 12., vasárnap

A tények makacs dolgok 2.

Iskolatörténet 2002-2009

(Az események jelen idejében nem olyan tiszta a kép, mint ahogy visszatekintve összeáll.)

2007 áprilisában egy szülői értekezleten az igazgató igyekezett csitítani a szülők aggodalmait, de sok konkrétummal nem szolgálhatott. A szülői értekezlet visszhangja következtében április 11-én a polgármester levelet írt minden egyes tanulónk szüleinek: az, hogy alig 5 hónap múlva hol kezdődik az új tanév, a levélben nem szerepelt.

Az egyik szülő, aki egyben önkormányzati képviselő is, rendkívüli képviselő-testületi ülést kezdeményezett, de ez a Fidesz-frakció távolmaradása miatt lakossági fórum lett. A polgármester a Kanonok sori épület felújításának csúszását magyarázta: a kereskedelmi iskola ezért a 2007-es tanévet nem kezdheti ott, mi pedig nem költözhetünk a helyükre, az egykori kispréposti palotába. (Ennek az átépítésére, kibővítésére készült tervet vetették el 2005 decemberében. Új tervekről nem tudtunk, ide jelen állapotában nem férünk volna be. Ebben az épületben egyébként évekkel korábban egy általános iskola működött, amelyet egy másikkal vontak össze – a hivatkozási alap akkor az volt, hogy az épület statikailag veszélyes. Semmiféle felújítás nem volt – így működött benne évekig a kereskedelmi iskola egy része.) A fórumon a jelenlévő szülőknek, tanároknak a polgármester ígéretet tett a gimnázium helyzetének megoldására, több variáció is felmerült. Aztán április 26-án megszületett az önkormányzati határozat: a gimnázium végleges otthona 2009-10-től a Dobó Katalin Gimnázium lesz (2. végleges hely). 2007 októbere a határidő annak megvizsgálására, hogy a lapos tetejű épületre rá lehet-e húzni még egy szintet, vagy mellette építenek föl egy új szárnyat (A döntés komolyságát mutatja, hogy már a felmérés, tanulmány sem készült el.) Az önkormányzat vállalta, hogy a két gimnázium önállóságát hosszú távon (2014) fenntartja.

Ideiglenes helyként is három elképzelés került szóba (1. három helyen a városban, 2. Párkányban), a 3., legelfogadhatóbb variációt támogatta a tantestület: a kertvárosi, évek óta használaton kívüli Hell József Károly Műszaki Szakközépiskola felújítását. Erre a felújításra várt a kertvárosi általános iskola, az épület az övék lesz véglegesen, mi csak 2-3 évig használjuk. A 2007-es költségvetésben ez a felújítás nem volt betervezve – több mint 200 millióba került -, holott tél vége (a költségvetés elfogadásának ideje!) óta lehetett látni, hogy a Kanonok sori épület átadásának határideje nem tartható. Rejtély, hogy szülői kezdeményezés nélkül mikor intézkedett volna a fenntartó a Szent István Gimnázium tanévkezdéséről.

A hosszadalmas közbeszerzési eljárás után végül július középén láttak munkához az építők, szeptember 10-ei műszaki átadásról volt tudomásunk. A nyár végén egy-két napig tartotta magát az a hír, hogy mégsem a Hellbe megyünk, hanem a városban, a Bottyán épületében maradunk, ott, ahonnan 55 évvel korábban az iskolának az államosítás miatt kellett távoznia (a Bottyán János Műszaki Szakközépiskola megyei fenntartású intézmény ekkor, a város a 2009-10-es tanévtől veszi vissza saját fenntartásába. 2007-ben az épület rekonstrukciója még az elején tart.)

Augusztusban az igazgató a média megkeresésére azt nyilatkozta, hogy egy-két hetes csúszás még kezelhető: 5 nap tanítás nélküli munkanapot elrendelhet, néhány szombaton pótolni lehet az elmaradt tanítási napokat. Augusztus 30-án a 24 Órában Kétség és remény közt vergődve címmel fényképes riport jelent meg a felújítás alatt álló iskoláról, az iskolakezdés bizonytalanságáról. A cikk társszerzője a férjem, következménye pedig: aznap éjjel a polgármester előterjesztése alapján megvonták az iskolától az egyetlen igazgatóhelyettesi poszt (ketten láttuk el megosztva) finanszírozását. A biztosítékot kiverő szövegrész:
„… számítottunk rá, hogy az egyházi kárpótlásból megszületik új épületünk.
- Mekkora ez az összeg?
- Komoly. 1,6 milliárd forint a két iskola elhelyezésére. Sorsát ne kérdezze, ha nekünk biztosítanak helyet, nincs kérdeznivalóm.”
A helyettesi poszt finanszírozásának megszüntetése augusztus 31-én felkerült a világhálóra, és szeptember 1-jén egy diákunk tollából megszületett az a levél, amely az interneten keresztül eljutott a sajtóhoz. A tanárok tiltakozó levelet írtak a képviselő-testület minden tagjának, és a döntés visszavonását kérték – eredménytelenül.
Augusztus utolsó napjaiban a polgármester elrendelte a kivitelezők számára a folyamatos munkavégzést, szeptember 3-án megtartottuk az évnyitót és néhány osztályfőnöki órát (ki hol tudta – a szabadban), 4-5-6-ra az igazgató igazgatói szünetet adott, 7-én az előre megszervezett osztálykirándulások zajlottak. Szeptember 10-én, hétfőn pedig elkezdődött a tanítás.

Szeptember 18-án azonban a polgármester hivatalába kérette az igazgatót, s közös megegyezéssel történő távozásra kérte. Az indok: bizalomvesztés, mert az igazgató nem tudta a tanárok, szülők és gyerekek megnyilvánulásait kordában tartani. Az igazgató nemet mondott. A polgármester egy köztisztviselő útján felajánlotta az intézmény vezetését a gimnázium címzetes igazgatójának, Stróbl Lászlónak és Barsi Évának, az egyik volt helyettesnek - az ajánlatot egyikük sem fogadta el.
Szeptember 20-án aztán a képviselő-testület január 31-ei hatállyal Sitku Pált felmentette hivatalából, s egyidejűleg döntött arról, hogy az intézményvezetői állásra pályázatot ír ki. Részlet a felmentés indoklásából: „Véleményem szerint egy igazgató felelős azért, hogy az iskolai honlapon mi jelenik meg. Felelős azért, hogyha egy újságban az általa adott interjúban a fenntartóról olyan mondat hangzik el, ami azt engedi sejtetni, hogy a közösség pénzét elsikkasztja, és ezt nem kezdeményezi az újságnál helyesbíteni. Felelős azért, ha a tantestülete olyan dolgokba ártja bele magát, amelyik nem a hatáskörébe tartozik, és azt nem igyekszik minden eszközzel megakadályozni. Felelős azért, hogyha egy intézmény épületváltásából adódó problémákat az intézményébe járó szülőkkel, tanárokkal, diákokkal nem tudja elfogadtatni, a lehető legkisebb nehézségekkel és súrlódásokkal kezelni. Mindezek alapján azt gondolom, hogy az igazgató fent említett hibákból adódóan rengeteget ártott a Gimnáziumnak és a fenntartónak egyaránt. Az ideiglenes elhelyezést ilyen színvonalon és rekordidő alatt megvalósító Önkormányzatot az elismerés helyett igaztalan kritikák érik. Ezért javaslom Sitku Pál igazgató magasabb vezetői (igazgatói) megbízásának visszavonását.”

Szeptember 29-én a Széchenyi téren nagyszabású szimpátiatüntetés adja a városvezetés tudtára: nem értenek egyet az igazgató menesztésével. Álljon itt Karácsony Tamás építész, szülő beszédének néhány gondolata arról, hogy miért voltunk ott: „A szülők, diákok, pedagógusok bizalmi háromszöge a bizalom záloga. A bizalomé, ami hihetetlen erőt ad, ami teljesítményt fokoz, ami sikerekben, eredményekben fejeződik ki. Az a bizonytalanság, amit a gimnázium elhelyezése körüli találgatások, változó elképzelések kiváltottak, a bizalmat ássa alá. Az így kialakult feszültség csak párbeszéddel oldható fel. (…) A párbeszéd, hosszú hallgatás után nyilvánvalóan nehezen indítható el. De nem indítható el úgy, hogy a fenntartó saját emberét helyezi az iskola vezetői székébe.”

Sitku Pál a félévet (minden bizonnyal az országban egyedüliként) helyettes nélkül csinálta végig – akkor heti 3 napon este fél 8-ig még esti tagozatos oktatás is folyt.

1 megjegyzés:

  1. A mostani állapotokért természetesen nem felelős a jelenlegi igazgató, mivel nem mentik fel.

    VálaszTörlés