2009. július 12., vasárnap

A tények makacs dolgok 1.

Iskolatörténet 2002-2009

(Az események jelen idejében nem olyan tiszta a kép, mint ahogy visszatekintve összeáll.)

2002 - Az esztergomi Szent István Gimnázium fenntartását a város visszavette a megyétől. A Kis-Duna sétányon lévő épületet, amely a gimnáziumnak is otthont adott, az egyházi kártalanítás részeként a Szatmári Irgalmas Nővérek visszaigényelték.

2004 - A város a Medgyessy-kormánnyal aláírt egy szerződést az egyházi kártalanításról: az önkormányzat az épület 2006. június 30-ai birtokba adási határidejét vállalta, s a felek kártalanításként 2011-ig folyósítandó 1,6 milliárd forintban állapodtak meg. Ezt a követelést a város eladta a Raiffeisen Banknak, s a bank egy összegben 2004. júl. 2-án átutalta a pénzt.
A Kis-Duna parti ingatlanban három, jogilag önálló intézmény működött, az átadásáért kapott 1,6 milliárd forintból két kiköltözni kényszerülő iskola (a 3. a rendé lett) sorsát kellett rendezni. (A Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola időközben egyesült a Közgazdasági Szakközépiskolával, s hosszú évek hányattatásai után a 2008-09-es tanévben végleges helyükre költöztek: az északi Kanonok soron lévő egyházi ingatlanba, amelynek felújítása az önkormányzat közlése szerint 2007 végére meghaladta a kétmilliárd forintot. A felújítást a város finanszírozta, majd – tudomásom szerint - az egyházzal való megállapodás alapján 50 évre visszabérli önkormányzati fenntartású iskolája számára.)

A városban 2004-ben egy nagyberuházás (élményfürdő) munkálatai folytak, a népnyelv szerint ez emésztette fel a kártalanításként kapott pénzt. Tény viszont, hogy egy 2005. évi számvevőszéki vizsgálat szerint ezt az összeget még 2004-ben elköltötte a város.
/„A 2004. évi hiány kétharmadának megfelelő arányt jelentett az egyház tulajdonába visszaadott ingatlan miatt az Önkormányzatot megillető állami kártalanítást megelőlegező hitel felvétele. E forrást akkor a folyamatban lévő más fejlesztésekre felhasználták.
A Kormány 1049/2004. (V. 14.) számú határozata alapján az Önkormányzat két intézményét érintő funkciókiváltás címén 1,6 milliárd Ft kamatmentes kártalanítási összeget kap, nyolc évre ütemezve. Az állami költségvetés az összeg 93%-át a 2007-2011. évek között folyósítja, ezért a Képviselő-testület a 284/2004. (VI. 18.) számú határozatában a hitelalapú előfinanszírozásról döntött. A felvett hitel tőketörlesztésének fedezete államilag biztosított, az önkormányzatot ténylegesen a kamat terheli (várhatóan mintegy 848 millió Ft)."/
2007 őszén az Önkormányzati Értesítőben ez olvasható: „Az összeget 43 különböző beruházás között osztották fel…”

2005-ben a város kiírt egy tervpályázatot: a Bazilikával szemben kívánta elhelyezni a városi könyvtárat és a mi iskolánkat. A pályázaton győztest hirdettek, az impozáns terv része volt az ún. kipréposti palota átépítése és új szárnnyal való kibővítése a Szent István Gimnázium számára (1. végleges hely). A nyertes pályázó az iskola igazgatójával is konzultált, a tantestülettel is találkozott. Aztán az önkormányzat elállt a tervtől – erről az iskolát nem értesítették, az igazgató csak az építészektől szerzett tudomást róla. Innen datáljuk az iskolánk körüli bizonytalanságot.

2005 decemberétől 2007 áprilisáig intézményünk semmi konkrét információt a jövőbeli elhelyezésével kapcsolatban nem kapott. Igazgatónk többször kért személyes találkozót a polgármestertől, többször írt neki levelet. A válasz mindig szóban hangzott el az Oktatási Iroda vezetőjétől: nyugodjunk meg, 21. századi körülmények közé fogunk kerülni.
A 2006. júniusi kiköltözést egy évvel még el lehetett halasztani, de 2006-07-es tanévben a Szent István Gimnázium már csak bérlő volt a Kis-Duna sétányon lévő ingatlanban. Sőt, 3 tantermet át kellett adnunk a Szatmári Irgalmasoknak, s az önkormányzat egy néhány percre elhelyezkedő, általunk B épületnek nevezett ingatlanban biztosított számunkra 2,5 tantermet.
Eközben sem a 2006-os, sem a 2007-es városi költségvetésben egyetlen fillér sem volt betervezve a gimnázium helyzetének megoldására.

2005-ben a városban a gimnáziumi kínálat bővült. A Kis-Duna sétányi épületben maradó, a Szatmári Irgalmasoknak átadott középiskola a korábbi képzési profilját bővítve engedélyt kapott egy nyolcosztályos gimnáziumi osztályra, de rögtön az első évben – a fellebbezéseket elfogadva – két osztályt indíthattak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése