2009. július 14., kedd

A tények makacs dolgok 3.

Iskolatörténet 2002-2009

(Az események jelen idejében nem olyan tiszta a kép, mint ahogy visszatekintve összeáll.)

2008 január- az igazgatói posztra ketten nyújtottak be pályázatot: az egyik pályázónak nincs meg a szükséges végzettsége, a másik Barsi Éva, aki pályája kezdetétől a gimnázium tanára, az osztályfőnöki munkaközösség vezetője, évekig igazgatóhelyettese; akit szeptemberben a fenntartó még alkalmasnak talált arra, hogy igazgató legyen. Támogatja őt az iskolaszék, a DÖK, a szülői közösség, 100%-ban mellette szavaz a tantestület és az alkalmazotti közösség. Mielőtt azonban az oktatási bizottság meghallgatta volna, közvetítőkön keresztül megkérdeztek engem: vállalom-e az intézmény vezetését. (A kérdés is abszurd.) Aztán január 31-én képviselő-testületi ülésen az 5 évre pályázó Barsi Évának a polgármester féléves megbízást ajánl.
Az egyik indok: december végén felmerült egy gyakorlógimnáziumi elképzelés, a két alpolgármester januárban tárgyalt a PPKE rektorával. A részletek kidolgozatlanok, még hiányoznak a biztosítékok, a volt Medicor felújítására az egyetem csak ezután fog pályázni. Erről a lehetőségről az igazgatói állásra pályázó Barsi Éva az ülésen hall először, s ha mint igazgató nem áll mellé, akkor problémák adódhatnak. (A gimnáziumban évek óta végzik gyakorlótanításukat pázmányos bölcsészek, miért lenne ellene a gyakorlóiskolai státusznak a jelölt - nem világos.) A polgármester hangsúlyozza: nem egyházi fenntartásról van szó, hanem önkormányzati vagy többségi önkormányzati tulajdonban maradna az István.
A másik indok: Esztergomban egyéves megbízást szokás adni az először pályázónak (a közoktatási törvény szerint igazgatói megbízást pályázat útján betöltve 5-10 évre lehet adni). Barsi ragaszkodik az eredeti pályázati kiíráshoz, és nem fogadja el a félévet. Az iskola elbizonytalanított helyzetében a féléves megbízás rossz üzenet volt, ráadásul a polgármester értelmezésében a Barsi és az én "nem"-em az őszi hangulathoz való visszatérést jelentette.

Február - Igazgatóhelyettes az intézményben szeptember 1-től nem volt, február 4-én lemondott munkaközösség-vezetői posztjáról az osztályfőnöki, a humán, az idegen nyelvi és a természettudományi munkaközösség vezetője, akik az iskola SzMSz-e szerint meghatározott sorrendben az igazgatót helyettesíthették volna. Az intézmény egy hétig ex lex állapotban működött, majd 10-én (vasárnap) rendkívüli testületi ülésen április 30-ig a tantestület javaslatára Belecz Lászlót, a dorogi gimnázium volt igazgatóját, a Szent István Gimnázium óraadó tanárát bízták meg az igazgatói teendők ellátásával, s döntöttek az új pályázat kiírásáról is. Az iskola visszakapta az igazgatóhelyettesi státuszt: az új igazgató Sitku Pált bízta meg. Másfél hónap nyugalom következett.

Március 29-én az önkormányzat hivatalos értesítőjében meglehetősen tendenciózus összeállítás jelent meg a két városi fenntartású gimnázium eredményeiről, bizonyítandó, hogy az István hanyatlik. (Érdekes momentum: ősszel, Sitku felmentése után a város 3 középiskolájában átfogó törvényességi vizsgálat volt, de a Balassában tapasztaltakról a nyilvánosság nem értesült.) Az iskola régi honlapján ezt cáfolandó közzétettünk egy részletes adatsort. (Ez itt még mindig elérhető.)

Április - Lezárul az igazgatói pályázatok véleményezési szakasza. (DÖK-vélemény itt, a többit nem találom.) Az iskolaszék, a szülői közösség, a DÖK engem támogat, a tantestület 96, az alkalmazotti közösség 97%-ban mellettem szavaz, egy fő támogatja Kurnász László megbízását. Aztán 30-án a képviselő-testületi ülésen a fideszes többség megszavazza, hogy nyílt ülésen vita nélkül dönt az igazgatói pályázatokról. Az öt évre meghirdetett állásra Kurnász László kap megbízást, aki vállalja, hogy megbízatása másnapján 2009. július 31-ei dátummal lemond hivataláról.

Május - Az új igazgató az első értekezleten megnevezi helyetteseit: EVV a tantestülettől nulla, AEA 3 szavazatot kap, AEA még aznap lemond posztjáról, és kezdeményezi munkaviszonya megszüntetését. Bizalomvesztésre hivatkozva (ok: a februári lemondás, amikor ő még jelen sem volt az intézményben) az igazgató leváltja mind a négy munkaközösség-vezetőt.

Május 16-án a polgármester levelet ír a szülőknek és a tanároknak: nyilvánítsanak véleményt a gimnázium ideiglenes és végleges elhelyezésével kapcsolatban. Ideiglenes lehetőségek: 1. a volt Hell 2. a volt Balassa és a kollégium. Végleges helyek: 1. Dobó 2. a kanonoksor folytatásáként elképzelt épület 3. a volt Granvisus. A szavazás végeredménye: ideiglenes helyként a Hell, véglegesként a kanonoksor folytatása "nyer".

Június 9-én az igazgató közli: nem hosszabbítja meg WSSz szerződését. Kb. 2 nappal később indok az iskola honlapján:
"A napokban az iskolával kapcsolatban ismét megjelentek olyan információk, félinformációk, amik alkalmasak a közvélemény megtévesztésére. Szeretnénk, ha az érdeklődők tisztán látnának ez ügyben, ezért nézzük a tényeket:
Az iskola alkalmazásában álló magyar-latin szakos tanárt helyettesként alkalmazta még az előző vezetés. Szintén az előző vezetés ígérte meg neki, hogy határozatlan időre ki lesz majd nevezve 2008. augusztus 31. után. Erről a jelenlegi vezetőséget senki nem tájékoztatta. Közben annak a tanárnak, akit helyettesített az érintett, letelik a szülési szabadsága. A 2008/2009-es tanévtől pedig visszajön dolgozni. Mivel az iskolában nincs elég óra, ezért a jelenlegi vezetés először közölte az érintett tanárral, hogy nem kívánja meghosszabbítani a szerződését, majd pedig részmunkaidőt ajánlott neki. Amennyiben ezt vállalja, akkor továbbra is az intézmény tanára lehet.
Ez az egész dolog egy belső iskolai ügy, amit néhányan megpróbálnak felhasználni saját érdekükben. Sajnos.
vezetőség”

Eközben pedig az iskola állást hirdet:
"Szent István Gimnázium Esztergom
a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. - alapján
pályázatot hirdet
Szent István Gimnázium Esztergom
magyar-bármely szakos tanár
munkakör betöltésére.
A közalkalmazotti jogviszony időtartama:
határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony
Foglalkoztatás jellege:
Teljes munkaidő
(...)
A KÖZIGÁLLÁS publikálási időpontja: 2008. június 20."

A gyerekek élőláncot alkotnak az iskola előtt, petíciót adnak át az igazgatónak: WSSz maradását szeretnék elérni. Válasz: félállásban maradhat, ha akar. Júliusban a tanárnő beadja pályázatát a meghirdetett állásra, s az igazgató augusztus elején határozatlan időre kinevezi.

Június közepe táján munkaközösség-vezetőket választunk. Az eredmény: a munkaközösségek újra megválasztják májusban leváltott vezetőiket. NL-t és UP-t az igazgató megbízza, BÉ-t és ZM-t nem, ígéri: előzetesen elbeszélget velük. A beszélgetésre nem kerül sor.

Május-július - Értekezleteken többször elhangzik a figyelmeztetés: az igazgató több állást hirdet, mit amennyire szükség van - az esti tagozattal ti. nem lehet biztosan számolni. Az igazgató nem érti az aggodalmakat. Kész tantárgyfelosztás nélkül kezdődik a nyári szünet. Júliusban egyszer még összejövünk, a tantestület kísérletet tesz az igazgató meggyőzésére: válasszon a következő tanévtől kezdve maga mellé hozzáértő helyettest, de előrelépés a meghirdetett álláshelyek, a tantárgyfelosztás témájában sincs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése