2009. július 24., péntek

Ponthúzás

"Az idei 127 298 felvételiző közül 94 301-nek sikerült bejutnia a felsőoktatásba. (...) Az idén felvételt nyert jelentkezők csaknem fele (39 655) alap és osztatlan államilag támogatott helyre került be" - olvasom a felvi.hu-n. Utánanéztem néhány szaknak (a legnépszerűbbek kigyűjtve itt), emelkedtek a pontszámok. "A szakállamtitkár arról tájékoztatott, hogy az idei legmagasabb ponthatár 460 pont körül alakul, de van egy olyan felvételiző is, aki 480 pontot ért el. A legalacsonyabb ponthatár 180 pont körül lesz - mutatott rá."

Sok helyen az államilag támogatott és a költségtérítéses képzésre bekerülők felkészültsége, teljesítménye között ég és föld a különbség, nemegyszer meghaladja a 100, olykor a 200 pontot, és nemcsak estin vagy levelezőn, hanem nappalin is: pl. itt és itt és itt a jog, itt az orvosi, itt és itt több bölcsész szak esetében. (Olykor előfordul az is, hogy a költségtérítéses képzés esetében magasabb némileg a pontszám. Jó lenne tudni, hogy kik ezek a hallgatók: önbizalomhiányban szenvedő, de pénzes diákok, külföldiek vagy...) A minimális 160 ponttal is be lehetett jutni a jogra, pl. itt, különböző bölcsész szakokra itt, a legnépszerűbb turizmus-vendéglátás is elérhető 160 ponttal itt, az igen kedvelt kommunikáció és médiatudomány itt ... - szóval kicsit sarkítva: megveheted a diplomát.

Az PPKE Információs Technológiai Karán állami finanszírozású tanulmányokhoz Esztergomban elég a 222 pont (ugyanehhez Budapesten 330 a ponthatár), a költségtérítéses képzés el sem indul. (A költségtérítéses képzésre jelentkezők száma egyébként a tavalyihoz képest országosan csökkent.) No de majd jön az elit Szent Imre Gimnázium és Szakközépiskola, amely magasan képzett hallgatókat biztosít a PPKE kihelyezett karának... Csak azt tudnám még, mi készteti majd az elitet, hogy ne még elitebb helyekre jelentkezzen (vagy hogy fizetni akarjon azért, amit az elit költségtérítés nélkül is megkap - legalább is egyelőre). De hát a voluntarizmus nem ismer akadályt.

Az államilag támogatott nappali képzésekre jelentkező diákok átlagban 344 pontot értek el - sok bizakodásra nem ad okot, hogy tanítói szakra országosan elég volt a 480-ból 238, költségtérítéses formában 160 is.

"Középfokú nyelvvizsgával az összes jelentkező 38 százaléka rendelkezett, míg felsőfokú nyelvvizsgája 13 százalékuknak volt" - írja a felvi. "Sérti az egyenlő bánásmód elvét, ha „nyelvvizsga papír” hiánya miatt nem adják ki gyermekeinknek a felsőoktatási végzettséget igazoló oklevelet" - állítja a MSzOE. Csakhogy amikor az érettségiző továbbtanulásra jelentkezik, ezt a feltételt már ismeri, sőt jóval előtte is. Az MSzOE inkább pl. azért harcolhatna, hogy minden középiskolában legyen nyelvi-informatikai osztály (s ahol már van, ne szüntessék meg!) - 2010-től a Közoktatási törvény lehetővé teszi mindenütt, ahol igény van rá. S akkor ingyen eljuthat a szorgalmas gyerek a nyelvvizsgáig.

3 megjegyzés:

  1. Én arra gondolok, hogy a költségtérítéses ponthatár akkor lehet magasabb, ha csak néhányan jelentkeznek fizetősre, és ők is azért, mert állami finanszírozásra (már) nem jogosultak (pl. többedik diploma?), így az ő legalacsonyabb elért pontszámuk egyben az alsó ponthatár.

    VálaszTörlés
  2. Nálunk van jellemzően az, hogy a költségtérítéses minimum az államilag támogatottak ponthatára. Ha be akarsz kerülni, bizonyítsd, hogy vagy annyira jó, mint a többiek. Ha nem, menj oda, ahol elég 200 pont is. Azt nem lehet mondani, hogy az esélyt nem adják meg: legalább kétszer annyi embert vesznek fel, mint amennyi határidőn belül el is végzi ott a szakot.
    Az idei legnagyobb pozitívum a felsőfokú szakképzésre jelentkezők száma. Az irány jó. Már csak tovább kéne menni.

    VálaszTörlés
  3. Tamásnak
    Igazad lehet, ez nem jutott eszembe. A PPKE költségtérítéses pesti pontszáma 435 (a legmagasabb az összes ITK közül), de a felvettek száma 2.

    VálaszTörlés