2008. június 5., csütörtök

ÁSz-jelentés 1.

Tegnap késő este a Hírszerzőn olvastam először a KDNP sajtóközleményéről az ÁSz-jelentéssel kapcsolatban, a tegnapi bejegyzésban idéztem is belőle. Ma sok portálon és a nyomtatott sajtóban is ott az MTI alapján leadott szöveg. Idézőjelben van egy bekezdés, nagyon furcsállom: nem tudom eldönteni, hogy a KDNP sajtóközleménye interpretálja-e így a jelentést, vagy abból idéznek. Ez az:

„Az egyházi közoktatási intézményekben a vizsgált tanévekben erkölcsi alapú, értékközpontú eredményes nevelési-oktatási munka folyt. Az iskolai oktatás és a pedagógusok eredményességét a kiemelkedően jó tanulmányi átlag, az országos versenyeken elért helyezések, a sikeres érettségi- és nyelvvizsgát tevők, valamint a felsőoktatásban továbbtanulók száma mutatja. Az egyházi közoktatási intézmények tanulói az országos kompetenciaméréseken az átlag felett teljesítettek” – rögzíti a jelentés.

Én úgy tudom, hogy az ÁSz költségvetési pénzek felhasználásának törvényességét ellenőrzi, a pedagógiai munka értékelésével kapcsolatos kompetenciái nincsenek. Oktatási statisztikák természetesen a rendelkezésére állnak, de az „erkölcsi alapú, értékközpontú” aligha számok alapján megfogalmazható minősítés. Milyen vizsgálat alapján állapíthatták volna ezt ők meg? Ergó: ezt nem írhatta az ÁSz.

A KDNP honlapján megkeresem az eredeti sajtóközleményt: abban nincs benne ez a minősítő jelzős szerkezet, a bekezdés úgy hangzik, ahogy a tegnapi bejegyzésben idéztem. A hatásvadász cím - "Már az egyházi iskolák pénzére is fáj a kormány foga " – és egyéb tárgyilagosságot mellőző kijelentések mellett persze a fő üzenete az, hogy az állam megrövidítette az egyházi iskolákat majd három milliárd forinttal.

Ezután látogatok az ÁSz honlapjára. A föntebb idézett bekezdés szó szerint onnan való. Hm. Pénzügyekhez nem értek, a számháborút kihagyom, de ezek után az egyházi iskolák oktatási eredményeivel foglalkozó részt, az ehhez tartozó táblázatokat áttanulmányozom. Érdekes. Ha valamilyen szervezetről, akkor az ÁSz-ról azt gondolnám, hogy a számokkal, adatokkal szigorúan, körültekintően bánik. Majd egy másik bejegyzésben leírom, mit tapasztaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése