2008. július 6., vasárnap

„Nem rivális: partner”

(Valódi és képzeletbeli interjú a Szent István Gimnázium kinevezett és elképzelt igazgatóival)

GI Az István az országos ranglistán a Dobó mögött végzett az elmúlt időszakban. Új vezetőként hogyan szeretne ezen változtatni?

KL válaszai itt: http://www.hidlap.net/hetilap/hidlap080705.pdf

AB Bár a szakértők által készített tanulmányt még nem volt időm elolvasni, de azt hiszem nincs is rá szükség: elhiszem, amit kinevezőim kiemeltek belőle, úgy igaz, ahogy ők interpretálják. Hogyan változtatok? Igyekszem a lehető legrövidebb időn belül az intézmény eredményeit a saját kompetenciáim színvonalára emelni és stabilizálni.

CD Tisztázzuk: mit jelent az elmúlt időszak, milyen szempontok szerint vizsgálódunk – bármit csak ezután állíthatunk. Egyébként az eredményességi vizsgálatokkal két évtizede foglalkozó szakember az utóbbi években nem csinál sorrendeket, mert 2-3 tizednyi különbség 20-30 helynyi eltérést jelent(het) a rangsorban. A két iskola eredményeinek különböző szempontok szerinti %-os összehasonlítása fenn volt az István régi honlapján, az megszűnt, de itt http://www.szeretgom.hu/content/21244/ most is megtalálható. Rábízom az olvasókra az összevetést.

GI Az érettségi eredmények tekintetében az István lemaradt a Dobóhoz képest. Szükséges a tanári kar vagy a tanterv megváltoztatása?

KL válaszai uott

AB A tanári kar megváltoztatása folyamatban van. Szeptemberben a tantestület nagyságához képest sok új tanár lesz nálunk. A jelentkezők közül a megfelelők kiválasztásában bizalmasaim segítenek, az itt lévő, a Dobóétól elmaradó eredményt produkáló kollégák véleményére nem adok. A tanterv esetleges megváltoztatása is elképzelhető – ezzel kapcsolatban azonban még nem nyilatkozhatok.

CD Oktatáskutatók véleménye szerint az eredmények biztonságos megállapításához legalább 4-5 év szükséges – a kétszintű érettségi tapasztalatairól 2 év adatai álltak a szakértők rendelkezésére. Összehasonlítani egyébként az emelt szintű eredményeket érdemes, ti. ezt a vizsgát teszik le a végzősök külső, független vizsgabizottság előtt. Nem lehet figyelmen kívül hagyni az eredmények megítélésében azt a tényt, hogy a Dobóban két év alatt 8 osztályból 116, az Istvánban 4 osztályból 110 emelt szintű érettségi született.

GI Mit érzett meg a Szent István abból a negatív kampányból, amit az interneten és a megyei napilapban ellene folytattak?

KL válaszai uott

AB Szerényen hozzátenném, hogy az említetteken kívül országos nyomtatott és elektronikus médiumok is beszálltak a kampányba. Az Önök lapja viszont teljes mellszélességgel kiállt az István valódi érdekei mellett – ezt ezúton is köszönöm. Köszönöm annál inkább, mert én így figyeltem fel a tarthatatlan helyzetre, s beadtam a pályázatomat, hogy segítsek az önkormányzaton. Kinevezésem óta azon dolgozom, hogy a tantestülettel megértessem valódi érdekeit – így a negatív kampánynak ugyan voltak káros következményei, de megbízatásom pozitív irányba mozdítja el az iskolát.

CD Én úgy emlékszem, hogy az említett orgánumok a dolgukat tették, kampányt nem folytattak: beszámoltak az Istvánt érintő döntésekről és azok fogadtatásáról. Egyetlen tendenciózus cikket tudok felidézni, ez éppen az Önök lapjának mellékleteként megjelenő Értesítőben látott napvilágot. Úgy látom, a döntéshozók szívesen üzennek a Hídlapban az iskolának. Egyébként a világos beszéd, az egyeztetés, a szakszerűen előkészített és meghozott döntések hiányát az iskola megsínylette.

GI A Szent István a felújítást és a költözést követően is folyamatosan változik. Tavaly ősszel elindult a mozgáskorlátozottakat segítő lift. Mi jön még?

KL válaszai uott

AB Ó, ennél sokkal nagyobb léptékű változás következik. Mint az olvasók bizonyára értesültek róla, a város az Arany János Általános Iskola fenntartását a Mária Iskolatestvérek Szerzetesrend fenntartásába adná. A 2009/2010-es tanévtől a volt Hell épületében, egyelőre az egykori kollégiumban szándékoznak elhelyezni őket. Ha a rend Esztergom mellett dönt, akkor a két iskola néhány éves együttélése során nagy dolgok történhetnek…

CD A mozgáskorlátozottakat szállító lift – tudomásom szerint - új iskolák esetében építészeti előírás, de léte az István változásában meglehetősen irreleváns szempont: nincs mozgássérült tanulónk (bár kekeckedésnek hat, megjegyzem: még januárban sem működött, egy fontos ember lányának éppen akkor volt eltörve a lába, s bizony szegény naponta többször végigmankózta az emeleteket). Hogy mi jön még? Amit tegnap és ma még Istvánnak neveztünk/ünk, annak a lassú vagy talán nem is olyan lassú sorvadása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése