2008. július 28., hétfő

Messze...messze...

68

Az ünnepekről

Ha az ünnep elérkezik életedben, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.

S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre.

(Márai Sándor: Füves könyv)

Ma útra kelünk, két hétre megpróbálunk kiszakadni a hétköznapokból. Viszünk telefont, de a laptopról lemondtunk. Szép helyekre megyünk, készültünk, igyekszünk szót fogadni Márainak. Útközben Chopin és Mozart, Cseh Tamás és Presser, Queen, Rubén Gonzáles és a Budapest Klezmer Band szól, viszünk jó könyveket... Vidék, csend, természetközelség a népies, nagyvárosi lüktetés az urbánus énemnek... Remélem, kisimult idegekkel térünk vissza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése