2008. november 13., csütörtök

Reflexiók nélkül

Az őszi szünetben kezdtem olvasni a Föld, föld!... c. Márai-könyvet - azok közé tartozik, amelyeket többször kézbe kell venni. A vége felé járok, tegnap este értem ide:

"A kommunista taktika előírja, hogy azokat az embereket, akik nem kommunisták, de a rendszer szempontjából valamilyen munkaterületen használhatók, kompromittálni kell - tehát csábításokkal és ígéretekkel állást, szerepet, kitüntetést vagy más ilyen koncot kell dobni nekik, és aztán használni, amíg szükség van reájuk. Vagy meg kell félemlíteni őket, betörni az engedelmes, mukkanás nélkül szolgáló mamelukok táborába. (A Mameluk török szó, értelme: vásárolt szolga.) Ha nem állnak kötélnek, el kell süllyeszteni az ilyen embereket a társadalmi megsemmisülés, az egzisztenciális elsorvadás kazamatáiban. Vagy kényszeríteni kell őket, hogy önkéntes száműzetésbe menjenek. És az egyént, akit nem sikerül megvenni, megfélemlíteni vagy száműzetésbe kényszeríteni, fizikailag kell megsemmisíteni. A kommunista kézikönyben ez a gyakorlati, használati utasítás."

Itt megálltam.

4 megjegyzés:

  1. Egy reflexió, mégis:

    találó idézet - bár ez nem a kommunista taktika találmánya. Alapjaiban, eszközeiben, hasonló összeállításokban működik, mióta felbomlott az ősközösség és államformációk léteznek a Földön.

    Lehet sajnos licitálni, melyik díszes társaság mennyi áldozatot, fájdalmat és rombolást tud felmutatni. A technika, a módszerek, a propaganda finomodhat - az emberiség azonban sajnos nem, vagy csak alig-alig változik...

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Hát ez az. Magyarországon demokrácia van. Így, jelző nélkül.

    VálaszTörlés
  4. A történelem, divat ismétli magát, csak más néven...

    VálaszTörlés