2008. november 8., szombat

J' accuse

"Egyik szülő a Szent István gimnázium jövőjéről kérdezte a polgármester, aki elmondta, hogy az iskola számára eleve ideiglenes helyként volt kijelölve a kertvárosi volt Hell középiskola épülete, amelyet felújítottak hogy fogadni tudja a diákokat és most folytatódik a felújítás. Lesz ebédlő és közösségi terem, új tantermeket alakítanak ki és ide kerül az Arany János Általános iskola, amelynek eredetileg is ez volt új helyként kijelölve. A gimnázium egyes osztályainak elhelyezésére a szomszédos Oktáv Továbbképzőben bérelnek majd termeket, ahol kényelmes és jó körülmények között tanulhatnak a fiatalok. A Szent István gimnázium végleges helye a legutóbbi testületi ülésen elfogadott döntés alapján a belvárosban lévő volt Granvísus épületének Sissay közi részében lévő ingatlanrész lesz, amelynek afelújításáig járnak csak a gimnazisták a kertvárosi épületbe." (Betűhív tudósítás a tegnapelőtti közmeghallgatásról)

Minden érintett tudja, hogy a volt Hell ideiglenes helyünk. Tavaly miért nem az Arany költözött a felújított épületszárnyba, s mi miért nem egyenesen az Oktávtól bérelt helyekre? S ha nem így történt, most miért nem tud várni az Arany, amíg a mi végleges helyünk elkészül? Mert változtak a lehetőségek.

Az idén tavasszal merült fel először lehetséges alternatívaként a Granvisus. A magántulajdonban lévő épületrészek kisajátításáról született egy önkormányzati határozat 2006 decemberében, egy másik 2007 februárjában. Állítólag a kisajátítással kapcsolatos per(eke)t a város elvesztette. De 2007. november 5-én az országgyűlés elfogadta a 2007. évi CXXIII. törvényt, amelynek 2. § d) pontja alapján a város megszerezhetőnek tartja a Granvisust:

"2.§ Ingatlant kisajátítani a 3. § szerinti feltételek fennállása esetén az alábbi közérdekű célokra lehet: d) kötelező állami, illetve kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó oktatási, egészségügyi, szociális, valamint kommunális hulladékkezelő létesítmény elhelyezése..."

A középfokú oktatás nem kötelező önkormányzati feladat. Bár ebben az esetben igen: hiszen a város visszavette a gimnáziumot a megyétől.

A 3. § (1) azt mondja ki - többek között -, hogy a kisajátításnak akkor van helye, ha
"c) a közérdekű cél megvalósítására kizárólag az adott ingatlanon kerülhet sor, illetve ha a közérdekű cél megvalósítására több ingatlan alkalmas, annak más ingatlanon való megvalósítása a tulajdon nagyobb sérelmével járna..."

Nem vagyok jogász. Mindenesetre nekem nem tűnik ez a kisajátítás olyan egyszerű ügynek, mint az önkormányzati határozat alapján gondolná az ember: az október 16-ai előterjesztés szerint fél év. Csak a felújításig járunk a "kertvárosi épületbe" (melyikbe is?) - persze, de előbb meg kell szerezni. Illetve, dehogy persze. Az a sanda gyanúm, hogy mire kisajátítják (ha tudják), felújítják, addigra nem lesz kinek odaköltözni. Netán ez a cél?

Az állam és az önkormányzat 2004-ben megállapodott az egyházi ingatlanok átadásáról, a kárpótlás összegéről. 2005 novemberéig, decemberéig nem volt okunk gyanakodni. Azóta a mi helyzetünk megoldásával kapcsolatban volt már csend, semmibe nem kerülő ígéretek, aztán kikényszerített ötletek, majd 250 milliós felújítás, végleges helynek kijelölve a Dobó – ráépítéssel, idén tavasszal felajánlották a volt Balassát, volt kérdőív, most van újra határozat a Granvisusról, de megrendelték a Dobóval kapcsolatos terveket (érdekes: az idén már fele annyiba sem kerül, mint 2007-ben), ígérték, hogy a végleges helyre költözésig a volt Hellben maradunk, most „egyes osztályaink”-nak az OKTÁV-ban bérelnek helyet.

(Az Aranynak 16 osztálya van, nekünk 13 – a 13 osztálytermen kívül van 4 szaktermünk és a könyvtár, a „nyaktagban” készül 5 – ki lehet számolni, hány terem jut nekünk: talán helyesebb lenne azt mondani: egyes osztályaink ott maradnak. Az Aranynak egyébként honlapja tanúsága szerint tavaly 223 tanulója volt, nem valószínű, hogy ez a szám jelentősen változott volna – vagyis majdnem kétszer annyian vagyunk.)

A teljes iskolavezetés lecserélése óta, az önkormányzat által támogatott igazgató működése idején megszűnt az iskolában a felnőttoktatás, most éppen a nyelvi előkészítő osztályok megszüntetése van napirenden, négy kolléga nem kapott szakköri órakeretet. Mindez sajátos ellentmondásban áll azzal, hogy a kinevezett igazgató a Hídlap július 5-ei számában ezt nyilatkozta: „A színvonal megtartása és emelése a cél. Szeretnénk ezt a kiemelkedő intézményt újra régi rangjára emelni, kis létszámú osztályokban nevelni a gyerekeket. Ezzel el lehet érni, hogy minőségi gimnáziummá váljon, ami a Dobónak nem riválisa, inkább partnere lehet.”

A most kialakult helyzetről az iskolavezetésnek nincs mondandója, információja. Pedig állítólag egy csónakban evezünk. De vannak bűnbakok – diákok, akik miatt nem jelentkeznek ide; tanárok, akik kérdeznek, látott-hallott-olvasott dolgokból következtetéseket vonnak le. A bűnös az, aki két lépéssel előbbre lát.

Fél évtized alatt tönkre lehet tenni egy jó nevű iskolát.

(S mi lesz a Granvisusban?)

1 megjegyzés:

  1. "Mi dolgunk a világon? küzdeni
    Erőnk szerint a legnemesbekért.
    Előttünk egy nemzetnek sorsa áll.
    Ha azt kivíttuk a mély süllyedésből,
    S a szellemharcok tiszta súgaránál
    Olyan magasra tettük, mint lehet,
    Mondhatjuk, térvén őseink porához: Köszönjük, élet!
    áldomásidat,
    Ez jó mulatság, férfimunka volt!"

    VálaszTörlés