2008. október 23., csütörtök

Dubito ergo sum

A Szent István Gimnázium utolsó néhány évének története tényekben és a lehetséges jövő

- Az intézmény 2002-ben a megyétől visszakerül városi fenntartásba.
- 2004-ben a város és a kormány megállapodik az egyházi ingatlanok 2011-es határidő előtti visszaadásáról és a kárpótlásról. Az önkormányzat 2006-os határidőt vállal.
- A könyvtár és gimnázium elhelyezését a Várhegyen képzelik el, pályázatot írnak ki, nyertest hirdetnek, majd a terveket elvetik (2005 novembere-decembere).
- Az eredeti időponthoz képest egy éves csúszással, 2007. június 30-cal kell a gimnáziumnak kiköltöznie a Kis-Duna parti épületből.
* 2007. április eleje, szülői értekezlet: hol leszünk szeptemberben?
* 2007. április 11-én polgármesteri levél a szülőknek: a kérdésre választ nem tartalmaz.
* 2007 áprilisa, rendkívüli képviselő-testületi ülés helyett „lakossági fórum”: többféle variáció, ígéret a megoldásra.
* 2007. április 26-án döntés: végleges helyünk 2010-től a Dobó Katalin Gimnáziumban lesz, 2014-ig az önállóság fenntartásával; 2007 őszéig tanulmány készül a Dobó épületének lehetséges bővítéséről. Az ideiglenes elhelyezésre három variáció: határozat – a tantestület támogatásával – a Hell épületének felújításáról.

- 2007 nyarán (július) a felújítás megkezdődik, augusztus közepén kétségek: kész lesz-e?
* Pár nappal a tanévkezdés előtt új hír: a Bottyán épületébe kerülhetünk, egy-két nappal később: mégsem.
* Augusztus 30-án cikk a megyei lapban a tanévkezdés bizonytalanságairól.
* Aznap megszünteti a fenntartó az igazgatóhelyettesi poszt finanszírozását.

- 2007. szeptember 3-án tanévnyitó, szeptember 7-én osztálykirándulások, szeptember 10-től tanítás.
- Szeptember 20-án a képviselő-testület január 31-ei hatállyal felmenti hivatalából Sitku Pál igazgatót, aki a félévet helyettes nélkül csinálja végig - a poszt betöltésére pályázatot írnak ki.
- A 2008. január 31-ei testületi ülésen az igazgatói állásra 5 évre pályázó, 100%-ban támogatott Barsi Évának féléves megbízást ajánlanak. Érvek: 1. a jelölt a gyakorlógimnáziumi elképzelésről ott hall először (PPKE informatikai kihelyezett képzése a volt Medicor épületében - az egyetem a felújításra ezután pályázik), 2. Esztergomban az a szokás, hogy új igazgató ötéves megbízást nem kap. BÉ a félévet nem fogadja el.
- Egyhetes exlex állapot.
- Február 10-én a tantestület javaslatára Belecz László kap április 30-ig szóló megbízást, visszakapja a helyettesi posztot; május 1-jei határidővel új pályázatot írnak ki.
- Április 30-án a 97%-ban támogatott belső (én), ill. 3%-ban támogatott külső pályázó közül a külső pályázó, Kurnász László kap 5 évre szóló megbízást, aki 2009. július 31-ei dátummal posztjáról kinevezése másnapján(?) lemond.

- Május 16-án a polgármester levelet ír a szülőknek és a tanároknak a gimnázium ideiglenes (Hell vagy a volt Balassa) és végleges (Dobó vagy a déli kanonoksor félköríves folytatása vagy a Granvisus) elhelyezésével kapcsolatban.
- Augusztus 5-én rendkívüli testületi ülésen elvi állásfoglalást fogadnak el arról, hogy az Istvánban szeptember elsejével megszűnik az esti tagozat (581/2008. (VIII.5.) öh. ). Minden véleménynyilvánításra jogosult szerv a kimenő rendszerű megszüntetés mellett érvel – augusztus 26-án újabb rendkívüli testületi: megszüntetés szeptember 1-től. (Kimenő osztályaink esetében a mi pedagógiai programunk szerint kell megszervezni a tanítást – na, erről a hallgatók tudnának mesélni.)
- Ugyancsak augusztus 5-én testület előtt a középiskolák nyelvi előkészítő osztályainak a 2009/10. tanévtől kezdődő, kimenő rendszerű megszüntetése. Az elvi határozati javaslatot - 588/2008. (VIII.5.) - elfogadják, majd augusztus 25-én úgy módosítják, hogy a Dobóban egy osztály indítását engedélyezik. (A közoktatási törvény 2010-től kötelezővé teszi nyelvi előkészítő osztály indítását gimnáziumban és szakközépiskolában – nem fenntartónként beszél róla.)
- 2008. október 16-án a képviselő-testület a gimnázium végleges helyének a volt Granvisust jelöli ki. A tantestület – két tartózkodással – támogatja a javaslatot, a májusi véleménykutatáskor ezt a helyszínt támogatták a megkérdezettek 2. helyen.


De van itt néhány dolog, ami kételkedésre ad okot. Részletek az előterjesztésből:

„A Dobóval kapcsolatban elképzelhető az elhelyezés akkor, ha az épületet átalakítjuk, bővítjük, vagy ha a Dobóban lévő gimnáziumi osztályszámok csökkennek. Ezt a döntést azonban meg kell előzze annak a vizsgálata, hogy az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda, és Általános Iskola (a továbbiakban: Szent Erzsébet Iskola) utóbbi években indított gimnáziumi osztályai milyen hatással vannak az esztergomi gimnáziumi férőhelyekre, a gimnáziumi nevelés-oktatás színvonalára, és az épület átalakítása (bővítése, még egy szint ráépítése, tetőtér kialakítása) milyen építészeti megoldásokat jelenthet, azok milyen anyagi forrásokat igényelnek. A gimnáziumi osztályok hosszabb távú tervezhetőségének érdekében megállapodást írtunk alá a Szatmári Irgalmas Nővérekkel – a Szent Erzsébet Iskola fenntartójával – az intézményben indítandó osztályszámokról” – áll a sürgősségi indítványban. A megállapodásról viszont semmit sem tudunk. A városnak rendelkeznie kell önkormányzati intézkedési tervvel. Van? (Tavaly októberben véleményeztünk egyet, de tudomásom szerint nem került testület elé.) Nyilvánosnak kell lennie. S abban ezeknek a számoknak szerepelniük kell. Az idézett rész után az előterjesztésben a 2007. április 26-ai öh. érvelése következik a Dobó kibővítéséről, majd: „de továbbra sem mondtunk le a Gimnázium méltó, belvárosi, önálló épületének a kialakításáról”.

„A Gimnázium elhelyezésének további helyszíne lehetne a volt Látszerészeti Eszközök Gyára ingatlan (az Esztergomi Körzeti Földhivatalnál Esztergom belterület 17471, 17471/J, 17471/K, 17471/L, 17471/M helyrajzi számokon nyilvántartott, természetben Esztergom, Simor János u. 41. szám alatt található kivett ipartelep és egyéb épület megnevezésű ingatlanok, a továbbiakban: Granvisus), amelyben az Önkormányzat is rendelkezik ingatlanokkal (17471/B, 17471/C).
(…)

Az ingatlanok kisajátításáról a Képviselő-testület az 501/2006.(XII.1.) esztergomi öh. határozatával döntött, amit a 61/2007.(II.16.) esztergomi öh. határozatával megerősített. Ezután a határozatokban szereplő ingatlanok kisajátításának indoklását kell pontosítani: oktatási funkció. Az ingatlanok kisajátítási eljárása körülbelül fél év alatt lebonyolítható, a tervezés szintén fél évet vehet igénybe, a közbeszerzés, kivitelezés pedig egy-két év alatt megvalósítható. Így – szerencsés esetben - 2010-ben, de reálisan 2011 szeptemberében beköltözhet a Gimnázium.” (Kiemelés tőlem.)


II. Határozati javaslat:
………./2008. (X.16.) esztergomi öh.

1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szent István Gimnázium, Esztergom (a továbbiakban: Gimnázium) végleges elhelyezésére a volt Granvisus ingatlant (az Esztergomi Körzeti Földhivatalnál Esztergom belterület 17471, 17471/J, 17471/K, 17471/L, 17471/M helyrajzi számokon nyilvántartott, természetben Esztergom, Simor János u. 41. szám alatt található kivett ipartelep és egyéb épület megnevezésű ingatlanok, a továbbiakban: volt Granvisus) jelöli ki, amelynek felújítását legkésőbb 2011. szeptember 1-ig meg kívánja valósítani.


III. Határozati javaslat:
………./2008. (X.16.) esztergomi öh.

1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy vételi ajánlatot tesz az Esztergomi Körzeti Földhivatalnál Esztergom belterület 17471, 17471/J, 17471/K, 17471/L, 17471/M helyrajzi számokon nyilvántartott, természetben Esztergom, Simor János u. 41. szám alatt található kivett ipartelep és egyéb épület megnevezésű ingatlanokra (a továbbiakban: volt Granvisus). Amennyiben a vételi ajánlatot az ingatlantulajdonos a kézhezvételtől számított 30 napon belül nem fogadja el, Esztergom Város Önkormányzata a kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvény 2. § d) pontja alapján közérdekű cél – kötelező állami, illetve kötelező önkormányzati feladathoz kapcsolódó oktatási létesítmény (a Szent István Gimnázium, Esztergom 2500 Esztergom, Wesselényi u. 40-42.) elhelyezése - megvalósítása érdekében a Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetőjénél – az eljárás jogi feltételeinek teljesülése esetén - kezdeményezi a kisajátítási eljárás megindítását. Esztergom Város Önkormányzata a kisajátítási célt a Közigazgatási Hivatal döntésétől számított két éven belül valósítja meg.
A kisajátítás vagy a megvásárlás fedezete a 22/2008.(III.13.) esztergomi ör. 7/B számú melléklet 137. során rendelkezésre áll.
(Kiemelés tőlem. A 2007. évi CXXIII. törvény a Magyar Közlöny novemberi számaiban jelent meg.)


Igen ám…

I. Határozati javaslat:
………./2008. (X.16.) esztergomi öh.

1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy „A Szent István Gimnázium elhelyezésével kapcsolatos döntések” tárgyú 267/2007. (IV.26.) esztergomi öh. határozat 1. és 2. pontját visszavonja.

Ezek voltak azok:

267/2007. (IV.26.) esztergomi öh.
1. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szent István Gimnázium, Esztergom (a továbbiakban: Gimnázium) végleges elhelyezésére a Dobó Katalin Gimnázium épületét (2500 Esztergom, Bánomi u. 8. sz. alatti, 15.990 hrsz.-ú ingatlant) jelöli ki, azzal a kötelezettség-vállalással, hogy a fenti két intézményt legalább 2014-ig nem kívánja összevonni, és a Gimnázium elhelyezését legkésőbb 2010-ig meg kívánja valósítani.
2. Amennyiben a Képviselő-testület 243/2007. (IV.20.) esztergomi öh. határozatában kért Dobó Katalin Gimnázium átvételéhez a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat (a továbbiakban: Megyei Önkormányzat) nem járul hozzá, úgy felhatalmazza a Polgármestert, a Gimnáziumnak a Dobó Katalin Gimnázium épületébe történő elhelyezésével kapcsolatos megállapodás megkötésére a Megyei Önkormányzattal.


I. Határozati javaslat:
………./2008. (X.16.) esztergomi öh.

2. Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy „A Szent István Gimnázium elhelyezésével kapcsolatos döntések” tárgyú 267/2007. (IV.26.) esztergomi öh. határozat 3. pontja helyébe a következő szöveg kerül:„A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a Jegyző útján gondoskodjon a Dobó Katalin Gimnázium (2500 Esztergom, Bánomi u. 8. sz. alatti, 15.990 hrsz.-ú ingatlant) épületnek a Szent István Gimnázium és a Dobó Katalin Gimnázium egy épületben történő elhelyezése érdekében szükséges tervek elkészítéséről, melynek fedezete 1.080 E Ft összegben a 22/2008.(III.13.) esztergomi ör. rendelet 7/B számú melléklet 102. során rendelkezésre áll."


Ez volt a 3. pont.

3. A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy a Jegyző útján gondoskodjon az 1. pontban szereplő épületnek a Gimnázium és a Dobó Katalin Gimnázium egy épületben történő elhelyezése érdekében szükséges tervek elkészítéséről, melynek fedezetét 2,5 M Ft összegben a 15/2007. (II.22.) esztergomi ör. rendelet 6/A melléklet általános tartalék sorában biztosítja. A Képviselő-testület felkéri a Polgármestert, hogy az elkészült fenti tervet a kivitelezés ütemezésével és költségeivel jóváhagyásra terjessze be a Képviselő-testület 2007. novemberi rendes ülésére.


Akkor hogy is van ez? Dobó? Granvisus? Dubito ergo sum.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése