2009. április 15., szerda

Money, money, money...

Hazafelé jövet arról szoktunk beszélni a lányommal, hogy mi történt aznap az iskolában. Nem közlékeny, sokszor kérdezek. Azt mondja, ma arról volt szó, ki mit csinált a szünetben: újságolja, hogy valaki az osztályból volt a Rám-szakadékban (ez egy ideje valamiért vonzza). Ő elmondta, hogy Budapestre mentünk meg hegyet másztunk (ez utóbbi kis túlzás: a Strázsa-hegyen voltunk, a kökörcsin már elvirágzott, fürtös györgyikét sokat, törpe nőszirmot kevesebbet láttunk, de ezeket is hervadóban). Aztán arról is volt szó, hogy ki mi akar lenni.
- És te mit mondtál?
- Hogy építészmérnök.
- Miért pont az?
- Mert az sok pénzt keres.
Nem tudom ugyan, ezt honnan veszi, de mondom neki, hogy a bankár még többet. Akkor az lesz.
- De miért olyan fontos a sok pénz?
- Mert gazdag akarok lenni.
Nekünk már sohasem lesz nagy, kertes házunk, ő kisgyerekként nem gazdag, akkor legalább felnőttként szeretne - érvel. Nem tud mit kezdeni azzal, hogy nincs megírva: az embernek valamikor gazdagnak kell lennie.
- S mit vennél, ha most gazdag lennél?
- Barbie-t.
- De hát van vagy 10!
- Több. De mindig a legújabbak a legjobbak.
Aztán már itthon megtárgyaljuk, mire való a pénz, hogy mi minden fontosabb nála... Megnyugszik, hogy mi valahol középen vagyunk (ő fogalmaz így), de kicsit szomorú. Mert vannak az osztályban, akik (az ő fogalmai szerint) gazdagok, van, akinek konditerme van otthon... Mennyit kell beszélni arról, hogy mihez viszonyítunk, hogy milyen egyéb dolgok vannak! Fogyasztói társadalom, tárgyi értékek... Pedig ő kiskorától természetesnek tartja, hogy múzeumba, színházba, hangversenyre megyünk...

2 megjegyzés:

  1. "Pedig ő kiskorától természetesnek tartja, hogy múzeumba, színházba, hangversenyre megyünk..."

    És remélhetőleg előbb-utóbb a Rám-szakadékba is eljuttok :)

    VálaszTörlés
  2. Úgy veszem észre, hogy a lányoknak egyre fontosabbak a külsőségek (mindig is fontosabbak voltak).
    Van olyan ismerősöm, akinek a lánya azért nem akarja meghívni az osztálytársait hozzájuk, mert hogy ők olyan "szegényesen" laknak. (Nem emeletes házban, nincs ezmegazuk, stb.)
    Miközben pl. a fiúk hónapokig járnak ugyanabban a nadrágban.:)))

    Amúgy elmondhatod neki, hogy nagyon sokan azok közül, akiknek nagy házuk van, medencéjük, konditermük, szuperautójuk és 66 barbijuk (szándékosan írtam kisbetűvel), most a forintgyengülés/devizaeladósodás csapdájában vergődnek.

    Gigi

    VálaszTörlés