2009. május 9., szombat

Tud Ön újbeszélül?

"- Nem érted, hogy az újbeszélnek az a célja, hogy a gondolkodás területét szűkítsük? A végén betű szerint lehetetlenné fogjuk tenni a gondolatbűnt, mert nem lesznek szavak, amelyekkel elkövethető lenne. Minden fogalmat, amelyre egyáltalán szükség lesz, egyetlen szóval fogunk kifejezni, s ennek az egy szónak a jelentése szigorúan meg lesz határozva. Valamennyi fölösleges jelentését el fogjuk törölni és felejteni. Már a tizenegyedik kiadásban sem vagyunk messze ettől. De a folyamat még sokáig folytatódni fog, az után is, hogy te meg én halottak leszünk. Minden évben kevesebb szó, s a gondolkodás területe mindig kisebb valamivel. Persze már most sincs ok vagy mentség gondolatbűn elkövetésére. Pusztán csak önfegyelem, valóság­szabályozás kérdése az egész. De a végén még erre sem lesz szükség. A Forradalom akkor fejeződik majd be, mikor a nyelv tökéletessé válik. (...)
- (...) A múlt egész irodalmát elpusz­­títjuk. Chaucer, Shakespeare, Milton, Byron - csak újbeszél változatban léteznek majd, ami azt jelenti, hogy nemcsak más lesz írásaik értelme, mint ma, hanem éppen az ellenkezője lesz. Még a pártirodalom is megváltozik. Sőt: a jelszavak is megváltoznak. Hogyan is lehetne megtartani egy olyan jelszót például, mint „a szabadság: szolgaság”, ha egyszer a szabadság fogalmát eltöröltük? A gondolkodás maga is teljesen más lesz. Ténylegesen nem is lesz gondolkodás a mai értelemben. A párthűség nemgondolkodást jelent. Azt jelenti, hogy nincs szükség gondolkodásra. Párthűség egyenlő: tudattalanság."
(Orwell: 1984)

Interjú a Szigmédián
P.Á.: „Ön olyan nyilatkozatot tett, hogy 2009. május elsején lemond.”
K.L.: „Már le is mondtam. A fenntartónak van egy olyan koncepciója, és mivel ő a fenntartó, aki akarja, elfogadja, aki nem akarja, nem, hogy minden egyes embert kipróbál. Kipróbál egy évig, van akit csak egy fél évig, máshol máshogy működik. Ezt technikailag csak úgy lehetett megoldani, hogy kineveztek öt évre, mert általában öt, illetve tíz évre szoktak szólni az igazgatói kinevezések, és én lemondtam. Egyrészt a fenntartó kérésére, másrészt saját akaratomból, mert ha egy év alatt nem válok be, akkor nincs értelme tovább csinálni.”

Óbeszélül: "Az új igazgatót öt évre nevezték ki azzal a fel­tétellel, hogy 2009. május 1-jével önként lemond posztjáról, így tulajdonképpen egyéves megbízatást kapott a testülettől." (Hídlap)

Újbeszélül: "(...) Az intézmény vezetését egy évre vállaló igazgató...
– Az önkormányzat döntése alapján már tavaly is öt évre nevezték ki, Ön azonban a határozat másnapján közölte, hogy „első körben” egy évre, pontosabban 2009. júli­us 31-ig vállalja a megbízatást, mondván, hogy az egy év eseményeit követően dönt a folytatásról."
(Hídlap)

Óbeszélül: feltétel. Újbeszélül: vállalás.

Ez itt a reklám helye:
Tud Ön újbeszélül? Boldogulása érdekében minél előbb kezdjen el tanulni! Ne tétovázzon! Kiváló nyelvtanáraink vannak. A -hídlap- nevezetű referenciamunkája itt.

5 megjegyzés:

  1. Az 1984 miért nem kötelező olvasmány/érettségi tétel?

    VálaszTörlés
  2. Lehet kötelező olvasmány, lehet tétel is. Sőt: 2006-ban emelt szinten volt is:

    Témakör: Az irodalom határterületei
    20. Tétel: Az 1984 – George Orwell negatív utópiája

    VálaszTörlés
  3. Máshogy kérdezem:
    nekünk miért nem volt az?

    VálaszTörlés
  4. Mert a több lehetőség közül nem ezt választottam. A "miért nem" kérdést még sok más művel kapcsolatban is fölteheted. De senki sem tiltja, hogy elolvasd.

    VálaszTörlés