2010. június 30., szerda

Megáll az eszem, és ácsorog...

Valamikor májusban azzal jött haza a gyermek, hogy az iskolában kaptak egy listát: két szakosztályt kellett választani, s ott kötelező sportolni. Kicsit ideges leszek ezektől a kötelezőktől, mondtam neki, hogy iskolába járni kötelező, szakosztályban sportolni nem. A röplabdát és a teniszt választotta, ennyiben maradtunk. Komolytalan, gondoltam: kit és mire kötelez egy kiskorú gyerek aláírása… Aztán jó két hét múlva hallottam, hogy a következő tanévtől kezdve az esztergomi önkormányzat fenntartásában működő iskolák (az összes-e, nem tudom: a Dobó, a Szent Imre, a József Attila biztos) tanulóinak heti 10 testnevelésórájuk lesz: 6 beépítve az órarendbe, 4 délután. Ekkor fogtam fel a korábbi információt.

Meghallgatásakor a miniszter többek között a mindennapi testnevelés fontosságát említette. Legyintettem: ebben semmi új nincs, a lehetőség benne van a ’93-as közoktatási törvényben. (Utánanéztem az interneten, van, ahol csinálják is.) Az illetékes államtitkár nyilatkozataiból az derült ki, hogy új közoktatási törvény készül, 2011-ben tervezik elfogadni. A heti 10 testnevelés tehát nem valami új, központi direktíva, ami elkerülte a figyelmem. Nem mellesleg nonszensz, de Esztergomban lehetséges.

Hogy teremtik meg a 10 testnevelés technikai feltételeit (a szakemberi a legkevesebb), milyen fejlesztések lesznek szeptemberig? Ugyan kérem. Meg kell oldani, és kész. Mellékes, hogy a városi sportcsarnok borzalmas állapotban van (amikor még az istvánosok odajártak, télen pl. nem is igen fűtötték), az iskolai tornatermek (már ahol annak lehet nevezni) kihasználtsága teljes, az élményfürdőben a belső térben nincs úszómedence (most majd felfedezik a "buborékot"?) stb., stb., stb. De nincs kétségem, hogy az iskolák pedagógiai programját majd módosítják, szakértik, elfogadják. Hogy az órarendileg hárommal több óra, a két délutánt (estét?) lefoglaló négy kinél minek a rovására megy, hogy mikor fog hazaérni egy gyerek, hogy lesz-e ideje, módja másra (zeneiskolára pl., nyelvtanulásra), az ötletgazdát nem érdekli, neki nyilván más szempontjai vannak. Mellékes, hogy a családok nem sporttagozatra íratták be a gyerekeket (nem baj, ha van; baj, ha kényszer) mellékes, hogy senki nem tájékoztatta a szülőket (szülői értekezlet nem volt, évzárón szó sem esett róla)…

Volt idő, amikor Magyarország a vas és acél országa akart lenni, amikor rizst akartak termelni, narancsot… Most pedig Esztergom megirigyelte Dorog sportiskolai osztályait? Vagy időben előkészülünk a majdani magyarországi olimpiára, felhívjuk magunkra a figyelmet, hogy Esztergom netán versenyszínhely legyen? Vagy kísérleti terep, pápább a pápánál: mit nekünk mindennapi testnevelés, rögtön mindennapi két testnevelés?! Vagy?


Update júl. 2.

"Hetente legalább öt testnevelés órát kellene tartani az általános iskola mind a nyolc évfolyamán a 2014-2015-ös tanévtől a Fidesz-KDNP tervei szerint. A sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló új indítványt pénteken nyújtották be kormánypárti politikusok (…)

A közoktatási törvényt módosító, a mindennapos testnevelés órát előíró rendelkezéseket a 2011-2012-es tanévben vezetnék be az első és az ötödik évfolyamon, majd felmenő rendszerben alkalmaznák. A heti öt testnevelés órát az 1-8. évfolyamokon először a 2014-2015-ös tanévben kellene egységesen alkalmazni."



Nem most azonnal, nem tízet, szó sincs a középiskoláról – így nincs is kifogásom, persze ha a technikai feltételeit is megteremtik. De akkor itt?

6 megjegyzés:

  1. Illetékes elvtárs például arra a kérdésre, hogy ugyan hol fognak az esztergomi gyerekek tesizni, azt válaszolta, hogy tatamikon a folyosón is lehet bukfencezni. Idióta. A folyosókra nyíló osztálytermekben tanítás folyik!

    Vegyük a József iskolát. 8 évfolyamon 2-2 osztály, az 16. A 16 osztálynak napi 2 tesiórája = 32 óra. Heti 5 nappal szorozva = 160 tesióra. Erre van 1, azaz egy db. tornaterem (még jó, hogy osztható), és 1, azaz egy db. udvar ami ősszel és tavasszal használható - jó idő esetén.

    A városnak nincs egy rendes sportpályája sem, (nem tudnak érettségiztetni pl. testnevelésből, mert nincs egy 400 méteres atlétikai pálya), a Bottyán tornaterme tudomásom szerint sokkal kisebb, mint a József Attiláé, a Szent Erzsébetben meg az osztály sokkal több, mint a Józsefben, és nekik is kisebb a tornatermük. (Az emeleti tornaszobáról inkább nem is beszélek.:( )
    A Dobónak jó nagy a tornaterme, de azért ott is van vagy 12 osztály (ha nem több).
    Egy normális uszoda van a városban - sikerül ill. et-nak azt is tönkretenni, betartani.
    Van a városnak saját fenntartású teniszpályája? Vannak a játszótereken ping-pong asztalok? Labdasport-szakosztályok? Vívás? (Régen volt.) Ami magánkézben van, az mind pokoli drága - a plebsnek.

    Hány testnevelő tanár van a városban? Mennyi az óraszámuk? A Józsefet alapul véve 160 óra megtartásához mennyi tanár kell? És mennyi van? És ki fogja őket alkalmazni, fizetni? Honnan lesz rá keret?
    Ahelyett, hogy inkább a városi sportolási lehetőségek körét bővítené - majd ő megmondja a tutit.

    Valakinek megint elszállt az agya, senki semminek nem számolt utána. És különben is már megmondta az illetékes elvtárs, hogy az a hülye, aki másképp gondolja....

    G.

    VálaszTörlés
  2. én még arra is kíváncsi lennék, hogy milyen tárgyak kárára fogják emelni a tesiórák számát. mert hogy alsó tagozatos gyerekeknek nem fognak még x órát hozzácsapni az órarendjéhez, abban egészen biztos vagyok. az elmúlt évek tendenciája után valami kisördög azt súgja itt a bal vállamon, hogy a kezdhetem félteni a reál tárgyakat.
    és 10 tesióra, na az brutál. fizikailag fárasztó. ez napi 1,5 óra aktív sportot jelen, egy héten mindössze 2 pihenőnappal. most nem azért, de még konkrét edzésterven lévő sportolók SEM csinálnak ilyet :S

    VálaszTörlés
  3. G.
    És monda ...: Legyen 10 testnevelésóra. És lőn?
    Fenébe a részletekkel, meg kell oldani, erre tartják az igazgatókat.
    (Az Erzsébet nem városi fenntartású. A Dobóban legalább 17 osztály van - ha a néhány éve eggyel csökkentett négyosztályos teljesen kifutott.)

    Rozi
    Ktv. 48. §
    (2) Az iskola első-negyedik évfolyamán a helyi tantervbe évfolyamonként legalább heti három, a többi évfolyamán heti átlagban két és fél testnevelési órát be kell építeni. A helyi tantervbe - a nem kötelező tanórai foglalkozások időkeretének terhére - további egy vagy több testnevelési óra is beépíthető. A többlet testnevelési órákkal az e törvény 52. §-ának (3) bekezdésében meghatározott tanulói kötelező tanórai foglalkozások száma megnövelhető.

    52. § (3) A tanuló kötelező tanórai foglalkozása - a (4) és (6) bekezdés kivételével - nem lehet több
    a) az első-harmadik évfolyamon napi négy tanítási óránál;
    b) a negyedik-hatodik évfolyamon napi négy vagy öt (heti átlagban négy és fél) tanítási óránál;
    c) a hetedik-nyolcadik évfolyamon napi öt tanítási óránál;
    d) a kilencedik-tizedik évfolyamon napi öt vagy hat (heti átlagban öt és fél) tanítási óránál;
    e) középiskolában - az f)-g) pontban meghatározott kivétellel - a tizenegyedik évfolyamtól napi hat tanítási óránál;
    (Az f) és g) pont a szakképzésre vonatkozik.)

    (7) Az iskola a tanulók érdeklődése, igénye szerint nem kötelező (választható) tanórai foglalkozásokat szervez, felzárkóztatás, fejlesztés, tehetséggondozás, konzultáció, speciális, illetve kiegészítő ismeretek átadása céljából (a továbbiakban: nem kötelező tanórai foglalkozás). Ha az igazgató a fenntartó egyetértésével nagyobb időkeretet nem állapít meg, a nem kötelező tanórai foglalkozások heti időkerete - osztályonként - a (3)-(5) bekezdésben az évfolyamra meghatározott heti kötelező tanórai foglalkozások
    a) az első-negyedik évfolyamon tíz,
    b) az ötödik-hatodik évfolyamon huszonöt,
    c) a hetedik-nyolcadik évfolyamon harminc,
    d) a kilencedik-tizedik évfolyamon negyvenöt,
    e) a tizenegyedik-tizenharmadik évfolyamon hatvan,
    f) a szakképzési évfolyamon öt
    százaléka.

    (9) (…) A mindennapi testedzéshez szükséges időkeretet a kötelező és nem kötelező tanórai foglalkozások megtartásához rendelkezésre álló időkeret terhére kell megteremteni. Az iskola a nem kötelező tanórai foglalkozások megszervezéséhez rendelkezésre álló időkeret terhére szervezi meg az iskolai sportkör foglalkozásait.

    Vagyis 1-3. osztályban a kötelező óraszám 20, ez – ha a helyi tantervbe beteszik – növelhető kettővel. A 4-6. évfolyamon a kötelező óraszám 22,5, ez növelhető negyedikben 2,25-tel, 5-6.-ban 5,625-tel.
    – Feltételezem, hogy a 6 órarendbe illesztendő testnevelés plusz 3 (ill.3,5) óráját ebből a keretből veszik. (Idegen nyelvet tanítani pl. 4.-től kötelező: ha valahol előbb elkezdik – a Józsefben pl. 3-ban – akkor az erre fordított 2 órát is a nem kötelező órák keretéből vették.)
    – Az egyes műveltségi területekre fordítandó idő százalékos arányban (-tól -ig) van meghatározva. Az évfolyamokra előírt, a szabad keretből már kiegészített törvényi heti maximumot nem lehet átlépni – ha a megemelt testnevelés miatt át kellene, akkor át kell rendezni a tantárgyak belső struktúráját.
    – De a délutáni 4 szakosztálybeli óra mitől lenne kötelező, azon kívül, hogy a gyerek (???) kötelezőnek ismeri el magára nézve – rejtély.

    10 testnevelésóra – azt gondolom – papíron lesz: hallottam már, hogy beszámít az ’elsétálunk az élményfürdőbe (városi uszodába?), aztán vissza’ ideje is. (Az óvodás csoportok úszása pl. igénybe vette az egész délelőttöt, s jó, ha félórát vízben voltak.)

    VálaszTörlés
  4. Én megmondtam a Kristófnak, hogy délután _senki_ nem menjen el. (Rúgják ki az egész iskolát...) Ha belegondolok, hogy nem egy középiskolai évem volt, amikor legfeljebb egy szabad délutánom volt (zeneiskola, sport, egyéb), akkor ez egyszerűen kivitelezhetetlen.
    Ami itt megy kicsiben, az lesz nagyban is - mondá a vezér.

    VálaszTörlés
  5. Zeneiskolába és a délutáni sportolásra majd csak az "egyházi iskolák" diákjai fognak tudni járni, mert azok órarendjére(mindennapos testnevelés óraszámára)nincs ráhatása a városnak.

    Eszköz és megfelelő számú szakember hiányában csupán papíron lesz "értelme" az egésznek (lehet dokumentálni), de Viktor előtt bizonyítani kell, hogyha hatot kell ellenie az országban a kocáknak, akkor a mienk legalább tízet fog...ha beledöglik az adott koca, ha nem..., ha meg beledöglik, akkor legfeljebb "hősi halott lesz"...

    VálaszTörlés
  6. Nem értem! Birkák laknak ebben a városban, hogy mindent eltűrnek egy idióta senkitől? Szégyen és gyalázat,hogy itt kell élnünk, ráadásul meg kell választanunk, kivel állunk szóba.S nem elsősorban magam miatt/ és családom miatt/ feszült az idegrendszerem, hanem a beszélgető Társat szeretném a kellemetlen, durva következményektől megóvni.Nagy baj, hogy rengeteg idős Emberhez nem jut el az ELMEBETEG polgi sok-sok disznósága, a technika ismeretének hiánya okán!
    Nem kell "elájulni" a nyugdíjasoknak a karácsonyi vásárlási utalványtól! Ennek az összegnek a többszörösét vették ki a zsebükből.
    Szülők! Ne tűrjetek ! Követeljétek a 10 óra testnevelés eltörlését!A szülői státuszból nem rúghat ki Benneteket!

    VálaszTörlés