2010. június 3., csütörtök

Újra: Őrség (2.)

Az őrségi falvakban nem bámulják meg az idegent (az én szülőfalumban igen) – gyalogosan is, bicikliről is ránk köszönnek idősebbek és fiatalok egyaránt. Aztán már figyelünk és köszönünk.

Sétálunk, szép házakat keresünk. Ez az őriszentpéteri új: kicsinyített másában szívesen ellaknék. (Orfaluban is találtunk hasonlót, az még nincs egészen kész.)


Mintha ugyanaz lenne az építész, mint itt, Kétvölgyön.


Ezt a faházat Nagyrákoson fényképeztük.


Egyik este átgyalogoltunk Kercaszomorra, s majdnem végigmentünk a falun. A fő utcán, közvetlen szomszédság nélkül áll ez a vendégház (ott jártunkkor üres volt). Mellette a réten békésen sétálgatott egy gólya, egy macska próbálkozott közelebb jutni hozzá.


Szentgyörgyvölgy szélén két éve eladó volt egy új ház, most angol rendszámú autó parkol előtte. Angoloké ez a gyönyörű, kódisállásos ház is Kercaszomoron, előtte a bejáratnál kecses táblácskán a nevük és a cím. (A bajánsenyei csárdában kétszer is találkoztunk egy kedves, idős angol párral. Talán ők voltak...)


Ez a ház is (Kercaszomor) a vidék jellemző stílusjegyeit viseli. Jó lenne látni, amikor kész lesznek a felújítással.


Szellőzőnyílás egy pusztulásra ítélt(?) istálló padlásán (Bajánsenye).


Vele szemben egy szintén pusztuló kódissállásos ház.


És egy rendben lévő a határátkelőtől nem messze.


Apátistvánfalva látképe Orfalu felől.

***

A gyermek három Barbie-t, egy „Barbie-fiút” és két „Barbie-gyereket” hozott magával, na meg ruhákat és néhány bútordarabot is. Mindennap babázik, este lefekteti őket – természetesen lepedő, párna és takaró is van, ágy helyett most megteszi a szoba sarkában a padló. (Ebben az életkorban én is szenvedélyes babázó voltam.) Aztán egyik este papírt kér: rajzol és számol. Azt mondja: eladó 3000 négyzetméteres telken egy 280(!) négyzetméteres ház. Elkezdi tervezni, mi van a házban…


Fotó: Rafael Balázs

1 megjegyzés:

  1. A legjobb a kercaszomori. Ott szívesen ellaknék. Jó barátokkal a szomszédban, esténként jó kis borozgatás takaró alatt, hosszú beszélgetések, csend (csak a madarak és a ciripek), nyugalom, béke...
    Távol azoktól, akik felfalják egymást...

    VálaszTörlés