2008. december 4., csütörtök

Civil kezdeményezés

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?” - kérdezi egy magánember. A kérdést az OVB jóváhagyta. Ha összegyűlik 200 ezer aláírás, népszavazás lesz. És nagyon drukkolok, hogy legyen.

A demokrácia nem olcsó dolog. Legyen a képviselőknek tisztességes fizetésük - de nem vonatkozhatnak rájuk más szabályok, mint bárki másra. Normális országban legalább is. Nem magyarázat, nem mentség, hogy Európában (ők?) a legcsóróbb képviselők - ezt jó néhány foglalkozási ágban mondhatjuk mi is, átlagemberek. (Az egyforma mérce... Különösen szeretem azt is például, amikor politikusok arra hivatkoznak, hogy egy magyar tanárra - szemben az európai átlaggal - hány tanuló jut. S egy képviselőre hány választópolgár? Az önkormányzatok számáról nem is beszélve.)

Egy képviselőné sértődött reakciója a kezdeményezésre (jó lenne, ha ezt a levelet egy kabarészerző írta volna):

"Önnek fogalma sincs milyen élete van egy képviselőnek és a családjának. Egy képviselő egy héten legalább 10 inget elhasznál, amit mosnunk, vasalnunk kell. Látott Ön már olyan inget amit 15-20-szor kimostunk? Látott már Ön olyan öltönyt amiben egy képviselő 10-12 órát ül a parlamentben, És látott Ön már olyan öltönyt, amelyik mát ötször volt tisztítóban?

Ha azt hiszi, hogy egy rendezvényre elmenni nagy élmény, mondjuk a potya vacsora miatt, hát téved! A hétvégén 74 db tombolát vettünk 200.- Ft/db, 60 db zsákbamacskát, 100.- Ft/db, 1 db kerékpárt vettünk tombolatárgyként, 26.000.- Ft/db és 10.000.- Ft-ot fizettünk be az alapítványba , el kellett mennem fodrászhoz, ami 2.000.- Ft volt - mert elvárják az emberek! A férjem pesti albérlete 34 négyzetméter 60.000.- Ft + rezsi, 25.000.-30.000.- Ft/hó. Pénteken "félidős értékelést" fog tartani a férjem a saját költségén, majd megírom mennyibe került!"

Meg kell a szívnek hasadni!

„Magyarország egyik végzete a közhivatalnok bizonyos válfaja; Hungáriának ez a selyemfiúja. Ez a szájaló önkény, nyegle kitartottság, pökhendi önzés, ez a csinovnyik-rémuralom, nemzet és egyén felett! Ezeket levakarni, ezektől fertőtleníteni a nemzet testét, s helyükbe embereket ültetni, akik tudják, hogy a hivatal nem előjog, hanem szolgálat! " – idéztem már korábban is Márait. Ezek a sorok több mint 60 évesek. Az akkori közhivatalnokok generációja rég eltűnt, de nem a mentalitás. Ezért örülök a civil kezdeményezésnek.

Bő egy hete aztán az országgyűlés 15%-os adót megszavazott a költségtérítésre. S ki fizet még 15 %-os adót? Ráadásul: ez „kizárólag az úgynevezett közlekedési költségekre vonatkozik, a lakhatási támogatásra utalt havi 110 ezer továbbra is adó- és főleg számlamentes.” (24 Óra, 2008. dec. 3.)

A kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon, avagy ennyire palira vesznek bennünket?

2 megjegyzés:

  1. Ott "fent" nagyban...itt, nálunk kicsiben (?)...

    Most amikor örülni kell annak, hogy van állásunk, bizonyos körök holdudvarának "méltó" tagjai a mi adóforintjainkból új építésű szolgálati lakáshoz jutnak...mert jár nekik...

    Másrészt érdemes lenne arra a kérdésre is népszavazást kezdeményezni, hogy egyetértünk-e azzal, hogy egyazon személy, azonos időben polgármesteri és országgyűlési képviselői állást ( vagy bármely két "állami" fizetéssel járó, teljes állást) vállalhasson...ha már így megsértődött a képviselőné őnagysága...

    VálaszTörlés
  2. Ebből is látszik hogy a Parlament nem munkahely, mert olyan dolgokat meg lehet csinálni amit egy munkahelyen nem. A számviteli, adózási törvények nem érvényesek, nem kell bejárni, ha valaki nem tetszik azzal nem kell együtt dolgozni, ha valami nem tetszik ki lehet vonulni, cégektől lehet ajándékot elfogadni, lehet nyilvánosan megszégyeníteni valakit azzal hogy nem fognak vele kezet, lehet a "cég" hírnevét rombolni ocsmány beszéddel, a feljebbvaló kérését meg lehet tagadni,....stb.

    VálaszTörlés