2008. december 29., hétfő

Szent István Gimnázium 2008

01.18-22. Barsi Éva igazgatói megbízását támogatja az iskolaszék, a DÖK, a szülői közösség, 100%-ban mellette szavaz a tantestület és az alkalmazotti közösség.

01.31. Lejár Sitku Pál igazgatói megbízása, akit 2007. 09. 20-án "bizalomvesztés" indokkal ezzel a nappal mentettek fel hivatalából.

A képviselő-testületi ülésen az előterjesztő polgármester az ötéves megbízásra pályázó Barsi Évának féléves megbízást ajánl - ezt az igazgatójelölt nem fogadja el.

02.04. Lemond munkaközösség-vezetői posztjáról az osztályfőnöki, a humán, az idegen nyelvi és a természettudományi munkaközösség vezetője, akik az iskola SzMSz-e szerint meghatározott sorrendben az igazgatót helyettesíthették volna.

02.04-10. Ex lex állapot.

02.07. Minden istvános tanár levelet kap a polgármestertől: április 30-ig tartó megbízatásra önként jelentkező kerestetik az igazgatói állásra.

02.10. A képviselő-testület a tantestület javaslatára Belecz Lászlót, a dorogi gimnázium volt igazgatóját, a Szent István Gimnázium óraadó tanárát április 30-ig megbízza az igazgatói teendők ellátásával. Az iskola visszakapja az előző év szeptember elsejével megszüntetett igazgatóhelyettesi státuszt: az új igazgató Sitku Pált bízza meg.

03.29. Az önkormányzat hivatalos értesítőjében meglehetősen tendenciózus összeállítás jelenik meg a város két gimnáziumának eredményeiről - az iskola régi honlapján válaszként megjelent egy részletes adatsor, ma itt érhető el.

04.22. Lezárul az igazgatói pályázatok véleményezési szakasza. Az iskolaszék, a szülői közösség, a DÖK Zara Melindát támogatja, a tantestület 96, az alkalmazotti közösség 97%-ban mellette szavaz, egy fő támogatja Kurnász László megbízását.

04.30. A fideszes többség megszavazza, hogy nyílt ülésen vita nélkül dönt az igazgatói pályázatokról. Az öt évre meghirdetett állásra Kurnász László kap megbízást, aki vállalja, hogy megbízatása másnapján 2009. július 31-gyel lemond hivataláról. A képviselő-testület eleget tett a törvénynek is, az esztergomi sajátos joggyakorlatnak is.

05.01. Az új igazgató megjelenik a ballagáson.

05.13. Az igazgató megtartja az első értekezletet. A többedszeri próbálkozásra megtalált helyettesek közül EVV a tantestülettől nulla, AEA 3 szavazatot kap - az igazgatótól mindketten megbízást. AEE még aznap lemond posztjáról, és kezdeményezi munkaviszonya megszüntetését.

Bizalomvesztésre hivatkozva (ok: február 4-ei lemondás) az igazgató leváltja mind a négy munkaközösség-vezetőt. (Az idegen nyelvi munkaközösség vezetője maga mondja be a nevét, hogy az igazgató meg tudja nevezni, kiben is vesztette el a bizalmát.)

05.16. A polgármester levelet ír a szülőknek és a tanároknak: nyilvánítsanak véleményt a gimnázium ideiglenes és végleges elhelyezésével kapcsolatban. Ideiglenes lehetőségek: 1. a volt Hell 2. a volt Balassa és a kollégium. Végleges helyek: 1. Dobó 2. a kanonoksor folytatásáként elképzelt épület 3. a volt Granvisus. A szavazás végeredménye: ideiglenes helyként a Hell, véglegesként a kanonoksor folytatása "nyer".

05.21. Érdeklődő szülők, tanárok megnézik az ideiglenes helyként felajánlott Balassát. Képek itt.

06.03. Eltűnik két diák emelt szintű matematika érettségi dolgozata.

06.09. Az igazgató közli: nem hosszabbítja meg WSSz szerződését.

06.11. A gyerekek élőláncot alkotnak az iskola előtt, petíciót adnak át az igazgatónak: WSSz maradását szeretnék elérni. Válasz: félállásban maradhat, ha akar. Júliusban a tanárnő beadja pályázatát a meghirdetett magyar szakos állásra, s az igazgató augusztus elején határozatlan időre kinevezi.

Jún. közepe táján munkaközösség-vezetőket választunk. Az eredmény: a munkaközösségek újra megválasztják májusban leváltott vezetőiket. NL-t és UP-t az igazgató megbízza, BÉ-t és ZM-t nem, ígéri: előzetesen elbeszélget velük. A beszélgetésre nem kerül sor.

Máj.-jún. Értekezleteken többször elhangzik a figyelmeztetés: az igazgató több állást hirdet, mit amennyire szükség van - az esti tagozattal ti. nem lehet biztosan számolni. Az igazgató nem érti az aggodalmakat.

06.27. Tanévzáró értekezlet: kész tantárgyfelosztás nélkül kezdődik a nyári szünet. Kísérletek az igazgató meggyőzésére: válasszon a következő tanévtől kezdve maga mellé hozzáértő helyettest (EVV mandátuma a tanév végéig szól). Végleg nyugdíjba vonul öt régi tanár.

07.03. Az igazgató közli a gazdasági ügyintézővel, hogy szeptembertől nem kívánja tovább alkalmazni. Szentendrey Endréné 35 évig állt az iskola alkalmazásában.

07.05. Sajátos értékelés egy kérdés erejéig a sajtóban a sajtóról az istvános eseményekkel kapcsolatban: "Mit érzett meg a Szent István abból a negatív kampányból, amit az interneten és a megyei napilapban ellene folytattak?" Vö. ezzel (28-29.o) vagy ezzel (28.o.)!

07.06. Rendkívüli értekezlet a nyári szünetben a tantestület kezdeményezésére. Témák: meghirdetett álláshelyek, tantárgyfelosztás, az igazgatóhelyettes személye. Előrelépés nincs.

08.05. Rendkívüli képviselő-testületi ülésen elvi döntés születik az esti tagozat szeptember elsejei hatállyal történő, a nyelvi-informatikai évfolyam 2009-10-es tanévtől kezdődő megszüntetéséről. A fenntartó visszahívja az iskolaszékből korábbi delegáltját, az új delegált maga a polgármester.

08.11. Rendkívüli nevelőtestületi értekezlet a nyári szabadság idején: a tantestület jelenlévő tagjai nem támogatják a polgármester előterjesztését, a kimenő rendszerű megszüntetés mellett érvelnek.

08.18. Az iskolaszék is az esti tagozat kimenő rendszerű megszüntetését tartja elfogadhatónak. A polgármester nem vesz részt az ülésen. Az igazgató a kérdésekre annyit mond, hogy az esti tagozat megszüntetésével magyar-, történelem- és matematikaórából nem lesz elég. Akit ez érint, annak részmunkaidőt ajánlanak. Ha az illető(k) nem írjá(k) alá, akkor...

08.25. Az alakuló ülésen az igazgató bemutatja a másik igazgatóhelyettest: az új tanárok egyikét (a korábbi maradt). A tantárgyfelosztás nincs kész, ma döntenek az esti tagozatról. Meglepetés: eredetileg 28-ra volt kitűzve az újabb képviselő-testületi ülés. Délben erről két megkérdezett önkormányzati képviselő még nem tud. Öt körül megvan a döntés: estis osztályaink a Balassába mennek, előírják két és fél fő leépítését.

08.26. Sok óráig tartó vita a különböző munkaközösségekben a tegnapi döntés következményeiről. SP-vel szemben kompromisszumkész az igazgató: megvannak az órái. Nekem tavaly nappalin 21 órám volt, ebből 2 ment ki, tehát 19 órám lenne, osztályfőnök vagyok – összesen 2-t kellene kapnom. Ehelyett még fél 1 tájban is csak 12 órám van. Elhangzik a fölöslegesen felvett 2. matematika szakos, a fél németes, szerződésbontás velük, főleg az utóbbival. Az igazgató hajthatatlan, érvei nincsenek: így döntött.

Már távozóban telefonon megtudjuk, hogy a félállású németes még az előző héten közölte az igazgatóval, hogy nem tud jönni, tegnap megerősítette. A kollégák visszamennek: ötöl-hatol. Kiderült valami, aminek nem kellett volna?

08.29. Tanévnyitó értekezlet: mindenkinek megvan legalább a minimálisan szükséges órája. A humán és az osztályfőnöki munkaközösség megválasztja új vezetőjét: az igazgató bárkit elfogad, kivéve a régieket. SzKE és SP kap megbízást.

szeptember vége BÉ, NL, SP, WSSz nem kap szakkörre lehetőséget - tények és magyarázkodások itt és itt és itt.

10.16. "Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Szent István Gimnázium, Esztergom (a továbbiakban: Gimnázium) végleges elhelyezésére a volt Granvisus ingatlant (... ) jelöli ki, amelynek felújítását legkésőbb 2011. szeptember 1-ig meg kívánja valósítani."

11.01. Az önkormányzat lapjában megjelenik egy hír: Arany megy István mellé (sic!) "A decemberi elkészülést követően, ahogy megkapja az önkormányzat a használatbavételi engedélyt, már birtokba is veheti az épületet a kertvárosi Arany János iskola." November 3-tól a cikk olvasható a város hivatalos honlapján is.

11.04. Az alkalmazotti közösség megválasztja a közalkalmazotti tanácsot (43-70.§), tagjai: Barsi Éva, Sitku Pál, Zara Melinda.

11.07. A közmeghallgatáson a polgármester azt mondja: "az iskola számára eleve ideiglenes helyként volt kijelölve a kertvárosi volt Hell középiskola épülete, amelyet felújítottak hogy fogadni tudja a diákokat és most folytatódik a felújítás. Lesz ebédlő és közösségi terem, új tantermeket alakítanak ki és ide kerül az Arany János Általános iskola, amelynek eredetileg is ez volt új helyként kijelölve. A gimnázium egyes osztályainak elhelyezésére a szomszédos Oktáv Továbbképzőben bérelnek majd termeket, ahol kényelmes és jó körülmények között tanulhatnak a fiatalok." (Betűhív átvétel.)

11.14. A nyílt napon az igazgató a leendő istvánosoknak és szüleiknek 6 évfolyamos gimnáziumról beszél - a képviselő-testület még nem döntött a nyelvi-informatikai osztály megszüntetéséről.

november Az iskola minden véleménynyilvánításra jogosult szervezete a nyelvi-informatikai évfolyam (vagy legalább az egyik osztály) megtartása mellett érvel. A város nagyralátó elképzelései szempontjából is irracionális a megszüntetés, l. szállodaipar, PPKE informatikai kara.

12.06. "Jövő év szeptember elsejétől az esztergom-kertvárosi Arany János Általános iskola új székhelye a Wesselényi utcában lévő volt Hell műszaki középiskola lesz. Az épületet a város idén teljes mértékig felújította és ideiglenesen ide helyezte el a Szent István Gimnáziumot. A folyamatban lévő felújítások során új tantermeket is kialakítanak, és így lehetőség nyílik arra, hogy az Arany János Általános Iskola szeptembertől a gimnáziummal közösen kezdhesse meg a tanítást."

12.11. A fenntartó döntése: a 2009-10-es tanévtől az István nem iskolázhat be nyelvi-informatikai évfolyamra. A képviselő-testület dönt a Szent István Gimnázium igazgató posztjára kiírandó pályázatról is.

12.19. Valami miatt elodázhatatlanul fontos volt, hogy az Arany és az István tantestülete még a karácsonyi szünet előtt megismerkedjen egymással.

12.20. A közalkalmazotti tanács választásával kapcsolatban - miután az egyeztetés nem vezetett eredményre - az igazgató a Tatabányai Munkaügyi Bírósághoz fordult. Az elsőfokú határozat szerint a választást meg kell ismételni. A döntést írásban a felek még nem kapták kézhez.

4 megjegyzés:

  1. 12.30. Egy volt diák nem hiszi el, hogy ez tényleg megtörténhet.

    VálaszTörlés
  2. ... s bennem felvetődik e krónika láttán egy kérdés: s vajon mi van akkor, ha egy ember/intézmény nem csak egy "kis" polgármesterecskének áll útjában, hanem magasabb székekben ülőknek?

    VálaszTörlés
  3. Reméljük, jobb irányba fordulnak a dolgok. Mert hinni kell benne. Mást nem tehetünk. Boldogabb új évet kívánok!

    VálaszTörlés
  4. A remény nagy kincs... Ez kell, hogy éltessen bennünket. Nem szabad feladnunk... A jövő talán szebb perceket, órákat, napokat hoz mindannyiunk "munkás"-életébe! "A remény jó dolog, talán a legjobb. És a jó dolgok nem halnak meg, miként a rosszak sem élnek örökké."
    Ezért is kívánok jómagam és családom nevében egy reményteljes, boldog új esztendőt!
    Anyóka

    VálaszTörlés