2008. október 8., szerda

Szög a zsákban

Az iskolában értekezleten kisebb vita volt róla, kérdésként a szülői közösség részéről is megfogalmazták: miért nem tarthat szakkört SP, BÉ, NL?
Válaszvariációk:
1. Azok kaptak lehetőséget, akikkel az igazgató szóban megállapodott.
2. A természettudományi munkaközösség vezetője későn adta le az igényt.

Az SP által felkészített csapat tavaly az olimpiatörténeti versenyen országos 3. helyezett volt (4-5 évvel ezelőtt volt egy első helyet elért csapata is). SP augusztus végén szóban ígéretet kapott arra, hogy a felkészítésre kap órakeretet. Nem kapott. Lásd 1. pont. Ma az indok: akkor kellett volna a kötelező órájához, most enélkül is megvan. Elfogadható? Nem: vannak, akik szintén kötelező órán felül tarthatnak szakkört.

BÉ a természettudományi munkaközösségbe tartozik: biológiából 17 tanítványa jelentkezett OKTV-re. Aki készített már fel emelt szintű érettségire is, meg OKTV-re is, az tudja, hogy az emelt szintre felkészítő órák keretében OKTV-re nem lehet felkészíteni: mások az elvárások. Biológiából több mint 60 tanuló jelentkezett szakkörre. Nem lesz. A tanulói igényeknél ezek szerint fontosabb a határidő.

De milyen határidő? A tanév helyi rendje szerint szeptember 22-én kellett leadni a tanmeneteket és munkaterveket a munkaközösség-vezetőknek, nekik 4 nap állt rendelkezésükre ezek szakmai szempontú átvizsgálására, majd szeptember 26-án kellett átadniuk az igazgatónak. NL, a természettudományi munkaközösség vezetője már szerdán azt a választ kapta: ő és munkaközösségéből BÉ nem kap szakköri órakeretet. Még egyszer: a munkaközösség-vezetők számára a leadási határidő péntek volt. Lásd 2. pont. Felkészítésre óra tehát a fizikaversenyek esetében sincs.

Egyébként pedig szakköröket az októbertől májusig terjedő időszakban szokás tartani. Arra a kérdésre pedig, hogy hány szakköri órával rendelkezik az iskola, s ebből mennyit osztottak ki, nincs válasz, a számoknak utána kell nézni.

Nem erről van itt szó persze.

(PS. Én nem nyújtottam be igényt.)
10.08. update
SSz sem kapott órakeretet latin szakkörre. Indok: az idegen nyelvi munkaközösség vezetője is "késve" adta le az igényeket. Előzetes egyeztetés szóban ebben az esetben is volt. Lásd 1. és 2. pont.
10.11. update
Utánanéztem az iskola pedagógiai programjában, hogy mekkora órakeret van benne szakkörre. Nos: 20 óra (ezenkívül sportkörre 21 és énekkarra 4 óra) heti szinten. Kizárt dolog, hogy ezt a keretet kihasználjuk. A pedagógiai program a fenntartó jóváhagyásával vált érvényessé.

1 megjegyzés:

  1. „Ebihalból nem lesz más, csak béka,
    még ha bálnává válni volna is szándéka.”
    (Romhányi József)

    VálaszTörlés