2009. október 27., kedd

Egy elmaradt beszélgetés margójára

A Polgári Esztergomért Egyesület vendége lett volna ma este 6-kor Botos Máté, a PPKE Bölcsészettudományi Karának dékánja. Az egyesület elnökével tervezett beszélgetés témája: "Konzervativizmus a XXI. században". A rendezvény kezdete előtt fél órával az egyesület elnöke a Szeretgomon bejelenti, hogy a beszélgetés elmarad: "Felkért előadónkkal közösen, egy őt ért különös megkeresés miatt, voltunk kénytelenek így dönteni. (…) Bízunk benne, hogy városunk közélete hamarosan normális mederbe terelődik, és a nagy érdeklődésre okot adó rendezvény egy későbbi időpontban megtartható lesz."

- A Polgári Esztergomért Egyesületet egy jól körülhatárolható csoport megalakulásától kezdve ellenségként kezeli - ez a kívülálló számára is nyilvánvaló.
- Az egyesület elnöke már két hasonló körülmények között elmaradt rendezvényükre emlékeztet.

Ezek után felmerül az emberben néhány kérdés:
- Ki az, akinek a "különös megkeresés"-ét egy katolikus egyetem dékánja respektálja?
- Miből ered, hogy respektálja?
- Mi következik abból, hogy respektálja?
- Érdekelheti-e ezek után az esztergomi polgárt, hogy teoretikusan mit jelent a konzervativizmus, ha itt és most a gyakorlatban leckét kapott belőle?
- A "bízunk" meg a "hamarosan" nem önáltatás-e, mit jelent a "későbbi időpont"? ("... negyven nap, negyven év, vagy ezer-annyi...")

„Megtartható lesz...” Újjászülethetnek a repülő egyetemek. Úgy látszik, visszafelé kell menni ahhoz az időben, hogy majdan előre lehessen lépni.

1 megjegyzés:

  1. A margón kívűl viszont tartalmas beszélgetés folyik. Különös megkeresésre kovácsolódik talán egy szót értő közösség. Öntözni kell!

    VálaszTörlés