2009. október 14., szerda

Tudósítás Abszurdisztánból

"Tisztelt Polgárok!

A jelenlegi kormány önkormányzatokat sújtó pénzelvonási technikája során a költségeket a helyhatóságokra, a lakosságra terhelik. Olyan helyzetbe hozzák az önkormányzatokat, hogy kényszerű lépéseket tegyenek meg, ami miatt a - jogos - ellenérzések nem a valódi hibáson, a jelenlegi kormányon, hanem az önkormányzatokon csapódnak le.

A szemétdíj esetében sincs másként.

(...)"

A levelet az Esztergomi Köztisztasági Kft. ügyvezető igazgatója küldte, a levélben a szemétszállítási díj brutális (több mint 100%-os) megemeléséről értesít.

Hogy mi ebben az abszurd? Nem az emelés, hanem a magyarázat. Az ember azt gondolná (normális világban legalább is), hogy egy szolgáltató cég szolgáltat - nem politizál. Csakhogy ez a kft. önkormányzati cég.

Az emberben felmerül néhány kérdés:
- Ha másfél éve tudták, hogy a kertvárosi szemétlerakót 2009-ben be kell zárni (uniós szabvány magyar elfogadása 1999-ben!), akkor mire várt az önkormányzat? (Másfél év tétlenkedés volt az István-ügyben is.)
- Egy város adott összegből gazdálkodik: vannak kötelező és nem kötelező feladatai. Pl. a Hídlapot fenntartani évi 150 millióból nem kötelező.
- Kíváncsian várom, mi lesz a magyarázat hasonló intézkedések esetében jövőre, ha a kormány- és az önkormányzati többséget ugyanaz a párt adja.

***


Esztergomért, a városért - adja hírül a hídlap.net. "Szimpátiatüntetést szerveznek a városvezetés és Meggyes Tamás polgármester mellett péntek 18 órától a Széchenyi téren. A rendezvényen több ismert közéleti személyiség is felszólal, a beszédeket követően a Bikini és a Filip Gyuri Band ad koncertet."

Esztergomot senki sem támadta. A város nem egyenlő a polgármesterrel, nem azonos az önkormányzattal, az önkormányzat sem egyenlő az önkormányzati többséggel - bár ilyen evidenciákat leszögezni Szent István városában (ígérem magamnak: ezt a kifejezést utoljára használom) maga a lázadás.

"...jól szervezett lejárató kampány..."
"...néhány személyes ellentét miatt magát sértve érző, azért bosszút forraló hőzöngő..."
"...városhoz méltó magatartással és hozzáállással, nem pedig lejárató kampánnyal, gyűlölködéssel és uszítással lehetne orvosolni".

FALTÓL FALIG, PADLÓTÓL MENNYEZETIG ÉRŐ TÜKRÖKET JAVASLOK.

***


Nekünk is telefonáltak ma, invitáltak a tüntetésre: megtudtam, hogy maga a polgármester mond beszédet egybegyűlt szimpatizánsainak. Az utolsó mondat így hangzott: "Védjük meg Esztergom tízéves gyarapodását, védjük meg közös értékeinket!" De hát ki fordul itt az értékek ellen? Ki akar itt bármit elpusztítani? Kivel szemben kell az értékeket megvédeni? Menjek tüntetni magammal szemben? - mert hatalomközeli portálok és fórumozók szerint egyike vagyok a város ellenségeinek.

***


A szalmaszál. Amibe kapaszkodni lehet. Ami leúszott a Dunán. Aztán megint egy szalmaszál. Megint...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése