2009. március 26., csütörtök

Nincs új a nap alatt

Kor-, város- és iskolatörténeti dokumentumból idézek:

"A 2008. április 30-ig terjedő időszakra a - a lehető legrövidebb időn belül - szeretnék (...) megbízást adni az igazgatói feladatok ellátására. Jelen levelemmel szeretném megtudni, hogy a Gimnázium pedagógusai közül ki vállalná a megbízást.
Tisztelt XY Asszony/Úr!
Kérem, a mellékelt nyilatkozat kitöltésével szíveskedjen nyilatkozni arról, hogy amennyiben a Képviselő-testület szeretné megbízni Önt 2008. április 30-ig a Gimnázium igazgatói teendőinek ellátásával, úgy vállalná-e a megbízást."

"... az Index - felbuzdulva a Malév megmentésére kiírt strómanpályázat sikerén - meghirdeti a miniszterelnök-jelölti pályázatát. (...) Kedvcsinálóként elmondanánk, hogy a miniszterelnök maga választja meg közvetlen beosztottait (a törvényi előírás szerint az iskolaigazgató is, de ő erről bölcsen lemond, hisz különben ki sem nevezik) - az ő javaslatára nevezi ki a minisztereket az államfő -, és nincs túl sok kötelező tennivalója (fogadjon szót megbízójának, legyen csend). Vezetnie kell a kormányüléseket (a tantestületi értekezleteket - már ha tudja), tagja a honvédelmi tanácsnak, aláírja a kormányrendeleteket, gondoskodik azok kihirdetéséről és végrehajtásáról. A fakultatív programok között számtalan külföldi és belföldi út szerepel, külföldön szállás luxusszállodákban, ingyenesen, teljes ellátással (az iskolaigazgató jelenjen meg a városi rendezvényeken). Az álláshoz szolgálati autó, telefon és testőrség jár, a poszt betöltője gyakran szerepelhet tévében és újságokban (a felügyeletünk alá tartozó médiában olykor engedélyezzük, az ellenségnél még hirdetni sem fog, természetesen józan belátása alapján), igaz, olyankor is, ha nem akar. Ha kedvet csináltunk, ne habozzon!"

Az első eset komoly, a második egy még komolyabb paródiája. Tanulság? Да здравствуют пионеры!

1 megjegyzés: