2009. november 7., szombat

Ceterum censeo...

Tavaly valamiért az Istvánnak(?) nem volt fontos, hogy beiskolázási tájékoztatóját megjelentesse a 24 Óra továbbtanulást segítő mellékletében. Az idén megtette. Két osztály indul a hat évfolyamos képzési formában, az egyikben "kiemelt szinten fogjuk oktatni a matematika és fizika tárgyakat - az elit iskolai program keretében", "a másik osztályban valamennyi tárgyat általános tanterv szerint oktatunk majd".

De hogy kik, azt még a majdani érintettek sem tudják, hisz az iskola jogutód nélkül megszűnik - mint azt egy önkormányzati képviselő szíves pontosításából tudhatja a nyilvánosság: "Nem az István és a Bottyán összevonása, tantestület és diákság ömlesztése az út. Uj alapítású Szt.Imre gimnázium fog indulnni 2010 szeptemberében. Alkalmas pedagógusokkal, elit követelményekkel, a régi Bencés Gimnázium épületében , amelyet már a Város építtetettt át, ujítatott fel. Saját városi pénzt jelentős mértékben áldozott erre."

Higgyük el, hogy elit iskola lesz, akkor is, ha még határozat a két intézmény megszüntetéséről s helyettük egy új létrehozásáról nincs, csak az elvi döntés született meg (van tapasztalatunk arról, hogyan érnek az elvi döntések testületi határozatokká), akkor is, ha nem egészen fedi a valóságot, hogy a bencések régi épületét a város építtette át és újíttatta fel („Befejeződött az esztergomi Bottyán János Műszaki Szakközépiskola épületének rekonstrukciója. A munkálatok finanszírozása a fenntartó Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat által nyert címzett állami támogatásból és Esztergom Város Önkormányzatának 200 millió forintos (önrész) hozzájárulásából valósult meg. A közel 900 millió forint összértékű munkát – közbeszerzési eljárás során – hazánk egyik nagy múltú kőfaragó, kőszobrász vállalkozása, a több mint 60 éve működő, teljes egészében magyar tulajdonú Reneszánsz Kőfaragó Zrt. nyerte el.”) Elhihetjük, hiszen határozat lesz, épület van. Mi más kellene még?

A Bottyán egyetlen 9. osztályt indít: egyéves nyelvi előkészítés után informatika szakcsoportos oktatás lesz a profilja. "Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a 2010. tanévtől az iskola neve: SZENT IMRE GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA, tehát a jelentkezés ebbe az intézménybe történik." (Az idézett mondat a hirdetésben feltűnően ki van emelve.)

Valóban: a neve ez lehet, határozatot erről lehet hozni. Az elitség a határozatok és a határozatokat hozók fölött áll. Ceterum censeo Stephanum Gymnasium esse delendum. (Érzik, akik az exodus mellett döntenek.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése