2008. október 19., vasárnap

Birsalmasajt

A szőlőben nagyanyáméknál volt birsalma: kompótot és lekvárt főzött belőle. Egyiket sem szerettem. De a birsalmasajtot igen, csak ritkán jutottam hozzá.

A férjem évek óta főz néhány darabból, de eddig mindig ripsz-ropsz kezdett hozzá: nem volt benne sem dió, sem mandula, mert ahhoz, hogy legyen, rá kellett volna készülni: diót venni a piacon, vagy ha volt itthon: törni... Az állaga is olykor inkább lekvárra hasonlított. Az idén egy kolléganőmtől kaptunk egy karoskosár körte formájú birsalmát. Ez a múlt vasárnap történt. Egész héten, amikor hazaérve a lakásba léptem, krúdys hangulatom támadt: mindent áthatott a birsillat... sötét szekrények, almáriumok úsztak a szemem elé, tetejükön a sárga gyümölcs.

Tegnapelőtt aztán elérkezett a főzés ideje. A férjem áttanulmányozta a Horváth Ilona-féle szakácskönyvet, eszmét cserélt a birsalmasajt-készítés rejtelmeiről mindenkivel, akiből kinézte, hogy tapasztalatai lehetnek e téren... Vett diót is, mandulát is. Aztán Horváth Ilonának szót fogadva feltette az almát főni. Mikor 7 óra tájban hazaértem, a fele már le volt turmixolva, de leégett a turmixoló. (Én vagyok a hibás: a múltkor a brokkoli turmixolása közben valahogy nedvesség került a csőbe - még jó, hogy nem történt nagyobb baj.) Tegnap délután elmentünk a Tescoba: vettünk botmixert meg külön egy olyat, amivel habot lehet verni, kelt tésztát dagasztani (eddig ezt nálunk egy gép tudta). Aztán estig főtt a birs: addig, míg látni lehetett az edény alját keverés közben. Őzgerincformákba és tortasütőbe porcióztuk ki, gyorsan megdermedt. Csak a fazék ázik már második napja ecetes vízben, ecetben - kapartuk fával, dörzsöltük speciális szivaccsal: egyre kisebb a leégett rész, de még mindig féltenyérnyi. Dupla aljú acélfazék...

Ma aztán kiszedtük a formából a birsalmasajtot, durvára vágott diót szórtam a celofánra - Horváth Ilona szerint 2-3 hétig forgatni kell, így szikkad. Spájzunk nincs - nem volt egyszerű helyet találni neki. Már most teljesen kemény, jól szeletelhető, de szót fogadunk.

Megvan a téli csemege. S ha idő előtt elfogyna, a fagyasztóban felkockázva egy újabb adag főzésre vár.

4 megjegyzés:

  1. Szeretnék nálatok "kosztos" lenni! Igazi meleg kis fészek az otthonod, lélekmelegítőnek kérek még sok szép történetet: andrea

    VálaszTörlés
  2. Jaja, fincsi Hitlerszalonna.

    VálaszTörlés
  3. A "hitlerszalonna" gyárilag előállított vegyes gyümölcsíz. Jól szeletelhető - csak ennyiben hasonlít a birsalmasajtra.

    VálaszTörlés
  4. Kérdezném, hogy a hitlerszalonnát mélyhűtőbe lehet tárolni? Ha igen mennyi ideig?
    dszuzan@invitel.hu
    Köszi: Zsuzsa

    VálaszTörlés